Afval wegbrengen

Bij de ecostations levert u uw afval in. Vaak kan dat gratis, soms niet. Textiel, plastic, glas en papier kunt u ook kwijt in de ecoparkjes. Lever daar ook uw cartridges, batterijen, spaarlampen, telefoons, cd's, dvd's en adapters in. Inleveren bij de ecoparkjes is gratis. Kijk op www.mijnafvalwijzer.nl  of in de afvalwijzer app voor een ecoparkje bij u in de buurt.

Ecostations

Voor particulieren

  • De Hemmen 99 en De Boeg 5 
  • Maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 16.45 uur 
  • Zaterdag van 9.00 tot 14.45 uur

Ecostation voor bedrijven 

  • De Hemmen 99 
  • Maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 16.45 uur

U kunt uw afval gratis inleveren

Bij de ecostations aan De Hemmen en De Boeg kunt u het merendeel van uw afval gratis kwijt. Om het betaalbaar te houden zijn wat huisregels opgesteld. Dit zijn er enkele:

  • Alleen voor inwoners van Smallingerland, ter controle vragen wij uw legitimatiebewijs
  • Afval gescheiden aanbieden (voor ongescheiden afval krijgt u een rekening)
  • Scheid het afval alvast thuis voor een soepele doorgang op het perron
  • Maximaal 6 bezoekers op het perron
  • Zwarte grond, per adres per jaar 400 kilo gratis. Komt u daarboven dan kost dat € 0,08 per kilo + € 8,00 administratiekosten

Ondergrondse container

Als u in het centrum woont kunt u uw afval in een ondergrondse afvalcontainer kwijt. Voor een ondergrondse afvalcontainer heeft u een afvalpas nodig. Deze kunt u aanvragen op de Tussendiepen 78. Neem bij de aanvraag altijd uw ID-bewijs mee. Wanneer u gaat verhuizen kunt u de afvalpas laten liggen voor de volgende bewoner. Bedrijven betalen een borg voor de afvalpas.

Afvalpas verloren/gestolen of kapot

Bij verlies of diefstal kunt u een nieuwe pas ophalen. Een nieuwe pas kost € 25,-. Is uw pas kapot, dan krijgt u tegen inlevering van de kapotte pas, gratis een nieuwe pas. De nieuwe pas kunt u ophalen bij de Tussendiepen 78 in Drachten. Wij vragen u om uw legitimatie. 

Asbest

Voor asbest gelden speciale regels. Bij het verwijderen van asbest moet u namelijk altijd eerst een sloopmelding doen. 

Medicijnafval

Lever medicijnafval  in bij uw apotheek of bij het ecostation aan De Boeg.

Zwarte grond wegbrengen

U kunt per adres (per jaar) 1 keer 400 kilo gratis 'zwarte grond' afleveren bij het ecostation aan De Hemmen. Komt u boven dit gewicht dan brengen wij kosten in rekening. Voor 2021 is dit € 0,08 per kilo en € 8,00 adm. kosten. Wij brengen kosten in rekening om de schone grondverklaring en afvoerkosten te kunnen betalen. Uw voordeel is dat u niet de kosten van de schone grondverklaring (circa € 300,00) hoeft te betalen. Deze kosten delen we nu met meerdere aanbieders.

Wat beschouwen we als zwarte grond? Schone tuinaarde en zand. Maar ook als de tuinaarde of zand wortels, gras of ander groen afval bevat.

Grond hergebruiken

In plaats van grond of zand af te voeren kunt u er ook voor kiezen om de grond/zand te hergebruiken, bijvoorbeeld voor het ophogen van de tuin. Heeft u de grond/zand hier zelf niet voor nodig? Vraag dan eens rond bij buren, familieleden of vrienden, misschien kunnen zij de grond/zand nog goed gebruiken. Tenslotte kunt u er ook nog voor kiezen om de grond/zand aan te bieden op een site zoals Marktplaats of in Facebook groepen voor tweedehands materialen. Vaak is er via deze weg nog wel iemand te vinden die de grond/zand graag wil hebben, en heeft u een mooie manier gevonden om gratis grond/zand af te voeren.
 

Andere onderwerpen