Vergunning gedenkteken graf aanvragen
Samen met een steenhouwer kunt u een gedenkteken ontwerpen. Voor het plaatsen van een gedenkteken heeft u een vergunning nodig. Die vraagt de steenhouwer meestal voor u aan. De gemeente spuit het gedenkteken eenmaal per jaar in met een algenwerend middel, verzorgt de grafbeplanting en doet het algemeen onderhoud van de begraafplaats.
Vergunning gedenkteken aanvragen
Kosten
Het tarief voor een vergunning van gedenktekens hangt af van het soort graf of asbestemming:
Vergunning | Tarief |
---|---|
Vergunning gedenkteken enkel, tweediep en dubbel graf | € 81 |
Vergunning gedenkteken kindergraf, urnengraf of persoonlijk strooivak | € 40 |
Uitzondering
Voor een standaard gedenkplaat voor een nis in de urnenmuur heeft u geen vergunning nodig. U regelt zelf de inscriptie en betaalt hiervoor ook de kosten. Voor een persoonlijke gedenkplaat vraagt u wel een vergunning aan. Deze moet ook aan de voorwaarden voldoen.
Voorwaarden
Aan het ontwerp van een gedenkteken zitten een aantal voorwaarden. Hieronder leest u de belangrijkste voorwaarden:
- Het gedenkteken wordt van duurzame materialen gemaakt.
- Bij de aanvraag stuurt u een werktekening mee. Daarop staat een tekening van het boven-, voor- en zijaanzicht van het gedenkteken.
- Op de werktekening staat informatie over de afmetingen, het materiaal, de kleur, de bewerking van de letters, de woordindeling en de fundering.
- Het gedenkteken is niet groter dan de maximale afmetingen voor het soort graf of gedenkplaat.
- Het gedenkteken wordt geplaatst door een gespecialiseerd bedrijf. Naamplaatjes op het gedenkmonument van het algemeen strooiveld worden door de begraafplaatsbeheerder geplaatst.
- Sierurnen zijn gemaakt van duurzaam en weersbestendig materiaal, en zijn geschikt voor in de buitenlucht.
Lees alle voorwaarden met details in het document Regels voor gedenktekens op de gemeentelijke begraafplaatsen.
Gedenkvlinder voor overleden baby
Op de begraafplaatsen De Wâldhôf, Slingehof en de Zuiderbegraafplaats staat een vlinderrots. Ouders die hun kindje tijdens de zwangerschap, bevalling of kort na de bevalling hebben verloren, kunnen een glazen gedenkvlinder op de rots laten plaatsen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de vlindercoördinator op telefoonnummer 06 303 895 94. U kunt ook een e-mail sturen naar ernaregenboog@gmail.com.
Beplanting op het graf
U mag het graf beplanten. Daarvoor neemt u contact op met de begraafplaatsbeheerder. Samen met de beheerder bekijkt u welke planten mogelijk zijn. U koopt en plant zelf de beplanting. De gemeente mag beplanting verwijderen die zonder overleg geplaatst is.
Voorwaarden beplanting
Ook voor beplanting zijn voorwaarden:
- Beplanting mag in volle bloei niet buiten de grenzen van het graf komen, en boven de hoogte van de tekst op het gedenkteken.
- Als er geen gedenkteken is, mag de beplanting maximaal 1 meter hoog zijn en 80 centimeter breed.
- Niet-blijvende, uitgebloeide beplanting wordt door de beheerder verwijderd. Dat geldt ook voor verwelkte losse bloemen, bloemstukken en kransen. Linten en bloemstukken blijven minimaal 13 weken na de begrafenis op het graf liggen, daarna worden ze door de beheerder verwijderd.