Achternaam kind kiezen

Ouders kunnen samen kiezen welke achternaam hun eerste kind krijgt. U geeft de gekozen achternaam door aan de gemeente. 

Vanaf 1 januari 2024 kunt u uw eerste kind, dat op of na 1 januari 2024 geboren wordt, de achternamen van beide ouders geven. Er mogen niet meer dan twee namen gegeven worden. Deze dubbele achternaam geldt ook voor alle volgende kinderen van dezelfde ouders. Het is niet verplicht om een dubbele achternaam te kiezen.

Getrouwd of heeft u een geregistreerd partnerschap?

Naamskeuze kan uiterlijk worden gedaan bij de geboorteaangifte. Hiervoor moeten beide ouders op het gemeentehuis komen. Daarom raden wij aan om de naamskeuze vóór de geboorte te regelen. Maak een afspraak voor het doen van naamskeuze.

Afspraak naamkeuze

Bent u niet getrouwd of heeft u geen geregistreerd partnerschap?

Om een dubbele achternaam te kiezen moet u het kind eerst laten erkennen. Doet u dit niet dan krijgt het kind de achternaam van de moeder. 

Overgangsregeling 

Is uw oudste kind geboren op of na 1 januari 2016 en voor 1 januari 2024? Dan kunt u ook dit kind en alle volgende kinderen een dubbele achternaam geven. Ouders moeten dit samen beslissen. U hebt tot 1 januari 2025 de tijd om de achternaam te veranderen. 

Hebt u in 2023 de erkenning ongeboren vrucht geregeld? En wordt u kind geboren in 2024? Dan kunt u bij de geboortaangifte nog kiezen voor een dubbele achternaam van uw kind. Het is belangrijk dat beide ouders hierbijop het gemeentehuis aanwezig zijn. 

Kosten 

Kosten voor het aanpassen van de achternaam van uw kind zijn:

  • Eerste kind € 75,00
  • Ieder volgend kind € 50,00

Contact

Heeft u vragen over het kiezen van een achternaam voor uw kind? Of wilt u de naamskeuze al voor de geboorte aan de gemeente doorgeven? Neem dan contact met ons op. Dit kan via telefoonnummer 0512-581234

Meer informatie: