Coronaplan evenementenvergunning
Tijdens Corona moet u bij een evenementenvergunningaanvraag ook een Coronaplan aanleveren. Onderstaand is een handreiking met punten die benoemd moeten worden
Inrichting terrein
-
Maak een plattegrond van het terrein met inachtneming van de 1,5 meter afstand;
-
Geef duidelijk aan waar de ingang/ uitgang is;
-
Geef de looproute aan, stel zo nodig éénrichtingverkeer in (ook backstage).
-
Bereken de netto oppervlakte (zonder bouwsels, sanitair, bar etc.) van het terrein.
-
Bereken het aantal bezoeker dat u op het terrein kwijt kunt (Stilstaande crowd: bezettingsgraad per persoon: 3,6 m2 (27 personen op 100 m2) Bewegend crowd bezettingsgraad per persoon: 4,7 m2
-
Zorg voor voldoende ruimte op plaatsen waar bezoekers iets kopen, ook voor de wachtrij.
Tips
-
Waar komen de bezoekers binnen en vertrekken ze? Zijn er andere routes mogelijk die je anders niet gebruikt?
-
Welke verkeersbewegingen verwacht je binnen en buiten?
-
Waar verwacht je de drukke knelpunten? En wat zijn andere alternatieven?
-
Hoe ga je om met mensen met een visuele, lichamelijke of verstandelijke beperking? Hou ook rekening met deze groep.
-
Zorg er voor dat de hulpdiensten altijd toegang en de ruimte hebben. Hou daarbij rekening met de calamiteitenroute
-
Sluit gedeeltes af waar bezoekers niet mogen komen
-
Zorg er voor dat de nooduitgang altijd bereikbaar is
-
Omroepen (je kunt de bezoekers op de maatregelen attenderen)
-
Toezicht (zorg voor toezicht en attendeer mensen op de 1,5 meter afstand)
Op- en afbouw
-
Maak duidelijke afspraken met leveranciers wie wanneer aanwezig is, om het aantal medewerkers zo beperkt mogelijk te houden. Beschrijf dit met een tijdslijntje.
Entree
-
Welke voorzieningen zijn er voor de bezoekers (bijv. handgel).
-
Als triage nodig is, beschrijf hoe u dit uitvoert. Hoeveel personen wilt u toelaten tot het evenement? Per persoon is minimaal 2 m² nodig om op 1,5 meter te kunnen blijven maar er is meer ruimte nodig voor bewegingen.
-
Hoe voorkomt u dat er niet te veel personen op het terrein zijn?
-
Is online reservering mogelijk of noodzakelijk?
-
Is het mogelijk om met tijdvakken te werken?
-
Is er een toegangsprijs: is pinnen of contactloos betalen mogelijk?
Tips:
-
Hoe ziet de entree er uit? Is het mogelijk om elkaar op 1,5 meter te passeren? Waar kun je in voorzien?
-
Toezicht bij entree (checkt of men zich aan de regels houdt/rij afsluiten als het te druk wordt)
-
Aantal mensen tellen
-
Schoonmaakploeg inzetten
-
Huisregels ophangen: wat zijn de verwachtingen vanuit de organisator en wat wordt er vanuit de bezoeker verwacht?
-
Zorg er voor dat er regelmatig schoongemaakt wordt.
Informatie bezoekers
-
Beschrijf hoe u bezoekers informeert over de corona richtlijnen (flyers, banners, borden op duidelijk zichtbare plaatsen).
Uitgifte horeca
-
Beschrijf hoe het barpersoneel voldoende is beschermd (plexiglas, doorschijnend zeil).
-
Beschrijf hoe de hygiëne maatregelen zijn geregeld (handschoenen, mondkapjes).
-
Beschrijf hoe de betaling voor consumpties is geregeld (bijv. éénmalige consumptiebonnen).
-
Werk met disposables in plaats van met herbruikbare glazen.
-
Tip voor meer dan 250 bezoekers: zorg voor online inschrijving, zo weet u exact hoeveel mensen er op uw evenement komen
Sanitaire voorzieningen
-
Beschrijf de looproute naar de toiletten.
-
Zijn de toiletten en de handenwasgelegenheden op voldoende afstand van elkaar.
-
Beschrijf hoe/ hoe vaak de toiletten worden gereinigd.
-
Zorg voor voldoende ruimte voor de wachtenden.
Contactpersoon en toezicht
-
Wijs 1 persoon aan die namens de organisatie verantwoordelijk is voor de uitvoer van de coronamaatregelen. Dit is ook het aanspreekpunt voor de hulpdiensten en toezichthouders.
-
Maak een telefoonlijst met de namen en nummers van de verantwoordelijke personen voor de diverse disciplines in de organisatie (entree, catering, backstage etc.)
-
Zorg voor voldoende beveiligers en/of eigen toezichthouders of Corona-stewards.
Ontruiming
-
Beschrijf wanneer u overgaat tot ontruiming, wie de verantwoordelijke persoon is en hoe de ontruiming wordt uitgevoerd.
-
Calamiteiten: vluchten gaat 1,5 meter te boven
Informeren
-
Zorg dat iedereen op de hoogte is. Bespreek uw coronaplan met alle vrijwilligers, medewerkers van de catering, standhouders en andere personen die op het terrein aanwezig zijn.
Tips
-
Zorg voor een duidelijke briefing aan medewerkers
-
Hang de voorschriften op
-
Geef online ook de voorschriften aan en welke faciliteiten er wel/niet zijn