Toestemmingen voor het verbranden van snoeihout en rietsluik
Het verbranden van snoeihout in agrarische gebieden is niet zonder meer toegestaan. Hiervoor is een stookontheffing APV van de gemeente nodig en een vergunning op grond van het Besluit activiteiten leefomgeving. De gemeente verleent deze toestemmingen uitsluitend voor het verbranden van takkenbulten en rietsluik die ontstaan bij landschapsonderhoud. Onder landschapsonderhoud verstaan we het snoeien van houtwallen, bosjes en bomen in het buitengebied en rietsnijden in natuurgebieden.
Geen ontheffing tussen 15 maart en 15 augustus
Tussen 15 maart en 15 augustus verleent de gemeente geen APV ontheffing voor het verbranden van snoeihout of rietsluik. Dit om wilde dieren en planten te beschermen en te voldoen aan de zorgplicht volgens de Wet Natuurbescherming. In deze periode kunnen vogels bijvoorbeeld broeden in takkenbulten of kunnen egels zich daar verschuilen. Bovendien is dit vaak een droge periode, waarin brand zich sneller kan verspreiden en schadelijke gevolgen heeft voor planten en dieren in de omgeving.
Ook in (zeer) droge periodes, ongeacht de tijd van het jaar, worden geen ontheffingen verleend (fase 2). Voor actuele informatie hierover kunt u terecht op natuurbrandrisico.nl.
Wijzigingen per 1 januari 2024: milieuvergunning in plaats van milieuontheffing
Tot 1 januari 2024 hadden agrariërs en natuurorganisaties voor het verbranden van kleinschalig agrarisch afval twee ontheffingen nodig. Dit betrof zowel een APV-ontheffing (voor openbare orde en veiligheid) als een ontheffing op basis van de Wet milieubeheer (voor milieutechnische aspecten). Beide werden in één besluit verleend.
Sinds 1 januari 2024 is de regelgeving gewijzigd met de inwerkingtreding van de Omgevingswet. De ontheffing op basis van de Wet milieubeheer is vervangen door een vergunning op grond van het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal). De activiteit waarvoor een vergunning moet worden aangevraagd, is "verbranden van afvalstoffen anders dan in een IPPC-installatie". Dit komt doordat kleinschalig agrarisch afval volgens de landelijke regelgeving als bedrijfsafval wordt beschouwd.
In 2025 wordt de milieuvergunning verleend voor snoeihout en rietsluik dat afkomstig is van landschapsonderhoud.
Hoe vraagt u de APV ontheffing en de milieuvergunning aan?
Voor het verbranden van snoeihout of rietsluik in 2025 heeft u twee toestemmingen nodig:
- Een APV-ontheffing.
- Een milieuvergunning op grond van het Bal.
Beide toestemmingen kunt u aanvragen via een e-mail aan gemeente@smallingerland.nl.
Vermeld in uw aanvraag de volgende gegevens:
- Wat u wilt verbranden (snoeihout of rietsluik);
- De locatie van de brandbult;
- De periode waarin u wilt verbranden;
- De hoeveelheid afval die u wilt verbranden;
- Een expliciete verklaring dat het snoeihout of rietafval afkomstig is van landschapsonderhoud.
Het verzoek gaat om zowel de benodigde milieuvergunning als de APV-ontheffing.
Twee afzonderlijke besluiten
Vanaf 1 januari 2024 worden de twee toestemmingen niet langer in één besluit afgegeven. De milieuvergunning en de APV-ontheffing worden apart beoordeeld en toegekend. In 2025 wordt de milieuvergunning nog door de gemeente zelf verstrekt. Vanaf 1 januari 2026 wordt de behandeling van de milieuvergunning overgenomen door de FUMO.
Kosten (leges) in 2025
Voorheen betaalde u alleen leges voor de APV-ontheffing. Vanaf 2025 zijn er ook leges verschuldigd voor de milieuvergunning. De kosten bedragen in 2025:
• Milieuvergunning: € 210,- (indien het snoeihout of rietafval afkomstig is van landschapsonderhoud);
• APV-ontheffing: € 70,- (aanvullend bedrag, zoals bepaald in de gemeentelijke legesverordening).
Voor het aanvragen van een Bal-vergunning kunt u vanaf 2026 terecht op het Omgevingsloket.