Minimaregelingen

Heeft u een inkomen tot 115% van de bijstandsnorm? Dan kunt u gebruik maken van een aantal regelingen. Het gaat om individuele inkomenstoeslag, bijzondere bijstand, een witgoedregeling en de AV Frieso zorgverzekering. Voor kinderen van 0 tot 18 is er het kindpakket.

Regelingen aanvragen 
Kindpakket aanvragen

Welke regelingen zijn er?

Bijzondere bijstand

Moet u extra kosten maken door bijvoorbeeld ziekte of om sociale redenen?  Kunt u die kosten niet zelf betalen en nergens anders vergoed krijgen? We kijken hiervoor naar uw persoonlijke situatie. We kijken ook of u de kosten had kunnen voorkomen of dat u er geld voor had kunnen reserveren. Lever uw aanvraag in vóórdat u de kosten gaat maken.  Ook als uw inkomen hoger is dan 115% van de bijstandsnorm, dan kunt u misschien in aanmerking komen voor (gedeeltelijke) bijzondere bijstand.

Witgoedregeling

Had u de afgelopen 36 maanden gemiddeld een inkomen tot 115% van de bijstandsnorm? Dan kunt u 1 keer per 12 maanden een vergoeding aanvragen voor een wasmachine (maximaal € 399.00) of een koelkast  (maximaal € 399.00) of een kookplaat  (maximaal € 179.00) of een stofzuiger (maximaal € 109.00) . Het nieuwe apparaat moet wel echt nodig zijn. Lever uw aanvraag in vóórdat u kosten maakt. 
Als u de afgelopen 3 jaar studiefinanciering heeft ontvangen, komt u niet voor deze regeling in aanmerking. 

Individuele inkomenstoeslag (IKT)

Had u de afgelopen 36 maanden gemiddeld een inkomen tot 115% van de bijstandsnorm?  Dan kunt u 1 keer per 12 maanden een individuele inkomenstoeslag aanvragen.  De toeslag mag overal voor worden gebruikt en wordt niet gekort op uw uitkering of gezien als inkomen. Heeft u een bijstandsuitkering? Dan krijgt u van de gemeente automatisch bericht als u in aanmerking komt voor de individuele inkomenstoeslag. Lever uw aanvraag in vóórdat u kosten maakt. 
Als u de afgelopen 3 jaar studiefinanciering heeft ontvangen, komt u niet voor deze regeling in aanmerking. 

AV Frieso zorgverzekering

Een collectieve zorgverzekering voor mensen met een laag inkomen. Meer informatie over de AV Frieso

Kindpakket

Heeft u geen geld voor een sportclub, schoolreisje of muziekles voor uw kind?  Dan kom u misschien in aanmerking voor het kindpakket.  

Wanneer kunt u de regelingen aanvragen? 

U kunt meedoen aan de regelingen als uw gezinsinkomen én vermogen lager zijn dan de normen die hiervoor gelden. U vindt deze normen en veel meer informatie in de minimagids (pdf, 3,3 MB).

Hulp nodig bij het invullen van het formulier? 

Heeft u al een contactpersoon? Bel dan tijdens het telefonisch spreekuur van 08.30 uur tot 10.00 uur: 0512-581234
Nog geen contactpersoon? Kom tussen 8.30 en 12.00 uur naar het Ping loket in het gemeentehuis.