Duurzaamheid

Veel inwoners van Smallingerland maken al duurzame keuzes. Ze leggen zonnepanelen op het dak, isoleren hun huis, rijden in een elektrische auto, delen spullen met elkaar, en kopen lokaal en verantwoord eten. Anderen halen tegels uit de tuin en maken ‘m groener en koeler. Dat werkt aanstekelijk. Anderen doen óók graag mee.

Maar niet iedereen kan dat meteen. Sommigen hebben de (financiële) middelen niet, anderen een gebrek aan tijd of kennis, en weer anderen zien hindernissen in wet- en
regelgeving. Daarom helpt de gemeente inwoners en ondernemers op weg.

Tips, advies en subsidie

Bij ons vindt u tips en adviezen, we verstrekken subsidies en leningen, en informatie over de aankomende projecten, de mogelijkheden om mee te denken en te doen. Want alleen samen kunnen we stappen zetten. Wilt u ook een groene, schone en sociale toekomst in Smallingerland? Check de tips op de website Duurzaam Smallingerland. Of kom naar een informatiemarkt, en benut de vele kansen die er zijn.

Klimaatadaptatieplan

Het doel van gemeente Smallingerland is dat we in 2050 de bebouwde omgeving in Smallingerland zo hebben ingericht dat deze bestand is tegen weersextremen en dat de biodiversiteit is hersteld. Dankzij ons Klimaatadaptatieplan hebben we maatregelen genomen om wateroverlast, hittestress en droogte tot een acceptabel niveau te beperken. Dit zorgt voor een aangenaam leefklimaat voor zowel mensen als dieren. Bovendien hebben we de daling van de biodiversiteit weten om te buigen naar een positieve trend.

Benieuwd naar hoe we dit gaan doen? Lees het volledige klimaatadaptatieplan op Duurzaam Smallingerland.