Een goede oogst in Sydwende

Het was van alles net niks, het driehoekje gras tegenover de parkeerplaats van het trimpark in de Sydwende. Dat moest toch anders kunnen? De bramen die er groeiden leidden tot het idee buurtbudget aan te vragen om fruitbomen te planten. Nu staat er een mooi sortering aan fruitbomen en zijn er plannen voor fase 2. "Iedereen wil meedoen," ervaart Carry Spigt, een van de initiatiefnemers van het plan.

In 2020 deed werkgroep Fruitdriehoek Sydwende een aanvraag voor een bijdrage uit het buurtbudget. Goede ideeën om de leefbaarheid van dorp, wijk of straat te verbeteren, komen hiervoor in aanmerking. De aanvraag van de werkgroep werd goedgekeurd en de mouwen opgestroopt.

Opbrengst

Ze kan er hartelijk om lachen, wanneer wordt geïnformeerd naar de oogst. "Twee hazelnootjes. Voor de appeloogst is het nog iets te vroeg." Maar het enthousiasme is groot merkt ze. "Iedereen wil meedoen. Er zijn ook veel mooie ideeën voor de volgende fase: bijenkasten, kruidenbakken, een pluktuin. En dat is alleen maar leuk!"

De verbinding is er. De werkgroep komt vier a vijf keer per jaar bij elkaar. En ook via Facebook staan de omwonenden met elkaar in contact. Die cirkel breidt zich alsmaar uit, merkt Carry. "Via de mail of Facebook melden mensen zich aan om een bijdrage te leveren. Iedereen wil meedoen." Terwijl Carry dit vertelt, krijgt ze een ingeving: "We moeten er een bordje neerzetten, zodat mensen weten hoe ze met ons contact kunnen komen."

Hartverwarmend

Bij het indienen van de aanvraag is realistisch gekeken naar haalbaarheid en het onderhoud. Geschat werd dat de werkgroep zo'n vijftien bomen zou kunnen verzorgen en snoeien. En het veldje moest met vereende kracht geschikt worden gemaakt voor de aanplant. De ervaring is niets dan positief. "Het was het fijn om als nieuwe bewoner op deze manier mensen te leren kennen. Dat werkte echt heel goed. En de reacties uit de buurt zijn hartverwarmend", zegt Carry.

Buurtbudget aanvragen

Goede ideeën om de leefbaarheid van dorp, wijk of straat te verbeteren, komen in aanmerking voor een bijdrage uit het buurtbudget. Ook dit jaar kunnen bewoners plannen indienen om hun buurt groener of socialer te maken gericht op ontmoeting en het verbeteren van de woonomgeving. Aanvragen kan tot 1 april. Meer informatie vind je op de website.