Leerlingenvervoer aanvragen
Als uw kind naar speciaal onderwijs gaat of de school niet vlakbij huis ligt, kunt u leerlingenvervoer aanvragen. Vul het aanvraagformulier in door in te loggen met DigiD.
Let op: het is nu nog niet mogelijk om leerlingenvervoer aan te vragen voor de nieuwe locatie Noorderkracht. Dit kan vanaf 1 november 2024.
Mocht het aanvragen van leerlingenvervoer niet lukken met uw eigen DigiD, dan kunt u een mail sturen naar: gemeente@smallingerland.nl. Vervolgens sturen wij u het aanvraagformulier per post toe.
Voorwaarden
U komt in aanmerking voor de vergoeding van reiskosten als de afstand naar de dichtstbijzijnde toegankelijke school meer is dan
- 6 kilometer voor basisonderwijs (PO)
- 3 kilometer voor speciaal basisonderwijs (SBO)
- 2 kilometer voor speciaal onderwijs (SO)
Kosten
- Het kind gaat naar het (voorgezet) speciaal onderwijs: geen eigen bijdrage.
- Het kind gaat naar het basisonderwijs of naar het speciaal basisonderwijs en het gecorrigeerde verzamelinkomen van beide ouders ligt onder de norm: geen eigen bijdrage.
- Anders betaalt u een eigen bijdrage voor maximaal 2 kinderen per gezin.
- Is het kind jonger dan 9 jaar? Het kind mag altijd gebruik maken van taxivervoer. Brengt en haalt u het kind zelf? U krijgt een kilometervergoeding.
- Is het kind 9 jaar of ouder? Het kind kan alleen op advies van school gebruik maken van taxivervoer. Brengt en haalt u het kind zelf? U krijgt een vergoeding op basis van een jaarkaart van het openbaar vervoer. Heeft u meer kinderen die recht hebben op leerlingenvervoer? U krijgt een kilometervergoeding.
- Gaat het kind op de fiets of de bromfiets? U krijgt een fiets- of bromfietsvergoeding.
Dit moet u weten
- Leerlingvervoer vraagt u aan bij de gemeente waar het kind langdurig verblijft. Dat kan een andere gemeente zijn dan waar het kind staat ingeschreven.
- Er wordt geen vergoeding met terugwerkende kracht betaald.
- Begeleiding is primair een taak van de ouders. Zij moeten dit zelf regelen.
- Leerlingenvervoer is alleen vervoer van woning naar school en terug.
- Bij co-ouderschap dienen beide ouders een aanvraag in voor leerlingenvervoer bij de gemeente waar zij staan ingeschreven.
- Bepaal de kortste route in de ANWB routeplanner.
- Een leerling in het (voortgezet) speciaal onderwijs die in een internaat of pleeggezin verblijft, kan in aanmerking komen voor weekeinde- en vakantievervoer.
- Een leerling die langdurig elders verblijft vanwege medische redenen en daar ook naar school gaat, komt niet in aanmerking voor weekeinde- en/of vakantievervoer.
Wetten en regels
Lees de samenvatting van de Verordening bekostiging leerlingenvervoer gemeente Smallingerland.
De volledige verordening staat op Overheid.nl.