Gemeenteraad stemt in met extra verduurzaming De Welle

Voor de realisatie van het nieuwe zwemcentrum De Welle in Drachten worden extra duurzaamheidsmaatregelen getroffen. Deze maatregelen bestaan uit het opwekken en opslaan van energie. Hiervoor stelt de raad een krediet vast van € 5,8 miljoen exlusief btw.

Meer eigen opwekking en het toevoegen van opslag van energie

Meer eigen opwekking en het toevoegen van opslag van energie komt als beste scenario uit een onderzoek. Dit onderzoek, dat in februari startte, richtte zich op het beheersen van het energieverbruik dat het zwemcentrum nodig heeft van het net. De sterk wisselende energietarieven vormen namelijk een risico voor de exploitatie. Door het extra pakket kan De Welle zelf meer energie opwekken en is er buffer capaciteit om de opgewekte energie (zowel elektra als warmte) op te slaan en te gebruiken wanneer het zwemcentrum dat nodig heeft.

Zonnepanelen, heco-pipes en bio-based accu's

Met deze extra investering worden extra zonnepanelen en heco-pipes op het dak geplaatst, op het parkeerterrein komt een overkapping met zonnepanelen. Bio-based accu's zorgen voor de opslag van elektra en warmte. Deze worden geplaatst in een energiegebouw bij de ligweide. Tenslotte zorgt het krediet voor het aanpassen van de installatie en uitbreiding van de regeltechniek. Dankzij deze extra maatregelen kan er een energiebesparing van 800.000 kwh per jaar worden bereikt.

Wethouder Maria le Roy: "De nieuwe De Welle is, dankzij nieuwe technieken en hoogwaardige isolatie, al zeer duurzaam ontworpen. Fijn dat we hier nu een flinke schep bovenop kunnen doen. Deze extra maatregelen vormen namelijk een belangrijke stap in het bereiken van energiereductie. Dit past bij onze ambitie om vastgoed duurzaam te realiseren."

 

De Welle