Winnaar fotowedstrijd Typisch Smallingerland bekend

In de hal van het gemeentehuis in Drachten is vanmiddag de winnaar bekend gemaakt van de fotowedstrijd Typisch Smallingerland. De foto van Akkeliene Postema is door de jury als beste beoordeeld en zij is daarmee de winnaar van de wedstrijd. 

Omgevingswet

Aanleiding voor deze wedstrijd is de komst van de Omgevingswet. Deze gaat op 1 januari 2024 in. De Omgevingswet bundelt alle regels over onze leefomgeving. Dan hebben we het over water, lucht, bodem, natuur, wegen, energie en gebouwen.
De komst van deze nieuwe Nederlandse wet is een mooi moment om bij onze buitenomgeving stil te staan. En vast te leggen. De gemeente heeft drie professionele fotografen gevraagd drie foto's te maken. Dat zijn Sieta Stel, Frits Kooijmans en Harry van der Linde.

50 foto's ingezonden

Naast de drie professionele fotografen hebben 17 inwoners van Smallingerland meegedaan, in totaal zijn ongeveer 50 foto's ingezonden. De jury was onder de indruk van de kwaliteit en verscheidenheid van de inzendingen.

Drie genomineerden

Uit alle inzendingen heeft de jury 3 foto's genomineerd. Het gaat om een foto van Akkeliene Postema, Dick Meulenbeld en Ab Borg. De foto 'Leafde' van Akkeliene Postema is als winnaar uit de bus gekomen. Zij kon zelf niet bij de uitreiking aanwezig zijn. Haar moeder nam de prijs, een Lazy Sunday Afternoon arrangement voor 2 personen bij De Herberg van Smallingerland in Rottevalle, in ontvangst uit handen van wethouder Maria le Roy. De drie genomineerden kregen allemaal een Drachtster slof en prachtig boek van Smelnes Erfskip.

Tekst gaat verder na de foto.

Leafde

Expositie

De ingezonden foto's staan in de hal van het gemeentehuis. De expositie kunt u tijdens de openingstijden van het gemeentehuis bekijken.

Gedicht

Onze gemeentedichter Katherine van der Velde heeft een gedicht geschreven als ode aan Smallingerland en de winnende foto.

Leafde

Denkend aan Smallingerland 
Zie ik dit prachtig stukje natuur
Perfect voor een blokje om
Zo heerlijk echt en zo lekker puur

Geknisper van het schelpenpad
Zorgt voor ritme en voor melodie
De wind speelt met de roosmolen,
Schrijft zijn eigen luchtige poëzie 

Verder zie ik prachtige bloemen
Het zijn er ontzettend veel
Ze kleuren bermen en slootkanten vrolijk, zonnig en geel

Ik stap nog even door
Met het hondje aan mijn zij
Er klinkt gelach uit de wagen
Blij kijk jij naar mij

Alles waar ik gelukkig van word
Dat is hier allemaal
Maar het liefste dat ben jij
Jij bent mijn eigen zonnestraal

Genomineerden fotowedstrijd

Op de foto van links naar rechts: 
Ab Borg, mevrouw Postema (moeder van Akkelien), Dick Meulenbeld.