Staat jouw deur open voor iedereen?

Het is één van de slogans in de nieuwe campagne van Meld Misdaad Anoniem (M.) tegen misstanden in huurwoningen, die op woensdag 29 mei 2024 van start ging in gemeente Smallingerland. Criminelen hebben woningen nodig om bijvoorbeeld wapens en cash op te slaan, te dealen, drugs te versnijden of voor illegale prostitutie. Zij verleiden huurders soms om criminele handelingen te verrichten of zetten ze onder druk om een kamer te verhuren. Door verslaving of financiële problemen kunnen mensen extra kwetsbaar zijn om hierop in te gaan.

Veiligheid in de buurt

Geeft u criminelen toegang tot uw woning dan kan dit veel ellende veroorzaken. Mensen zijn zich vaak niet bewust van deze gevolgen. Daarnaast heeft criminaliteit een grote impact op de veiligheid in uw buurt. De campagne roept daarom op om verdachte signalen (anoniem) te melden. Burgemeester Jan Rijpstra: “Snel geld verdienen klinkt mooi, maar is vaak te mooi om waar te zijn, laat je dan ook niet verleiden. Ook in onze gemeente worden (huur)woningen gebruikt voor illegale activiteiten zoals voor een hennepkwekerij of illegale prostitutie. Let op jezelf en je buurtgenoten, klopt er iets niet in of om een woning? Meld signalen en voorkom zo gevaarlijk situaties zoals brand of geweld.

Hulp bewoners onmisbaar

Als buurtbewoner ziet u mogelijk als eerste dat er iets niet klopt bij een woning of dat iemand in een kwetsbare situatie zit. Het slepen met tassen of spullen, verschillende mensen die ergens naar binnen gaan of staan te wachten, nachtelijke klusgeluiden of een chemische lucht of hennepgeur; de campagne helpt om signalen van criminaliteit te herkennen. Vaak begint een opsporingsonderzoek bij dit soort onmisbare meldingen.

Gezamenlijke aanpak gemeente en corporaties

De campagne wordt verspreid in samenwerking met de woningcorporaties, gemeente en politie. Via diverse on- en offline uitingen zien mensen waar ze op moeten letten en worden melddrempels verlaagd.  

Wilt u weten waar u op moet letten? Lees dan verder op de campagnepagina van Meld Misdaad Anoniem.