SDG-vlag gehesen bij gemeentehuis in Drachten

Op maandag 25 september hees onze burgemeester Jan Rijpstra de vlag van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (Global Goals, of SDG's) bij het gemeentehuis in Drachten. Net als vele andere Nederlandse gemeenten, maatschappelijke organisaties, onderwijsinstellingen, de Rijksoverheid en ambassades, doet onze gemeente mee met de vlaggenactie om steun uit te spreken voor de SDG's.

Zeventien doelen

Het is op 25 september 2023 precies acht jaar geleden dat de wereld de Duurzame Ontwikkelingsdoelen omarmde. Dit zijn zeventien doelen die ons op weg helpen naar een inclusieve, rechtvaardige en duurzame maatschappij in 2030. 

Armoede, ongelijkheid en meer

De Duurzame Ontwikkelingsdoelen zijn het breedst gedragen instrument om het hoofd te bieden aan de complexe mondiale uitdagingen van de komende jaren: van armoede en ongelijkheid hier in Nederland, tot de mondiale klimaat- en biodiversiteitscrisis. De doelen omvatten alle relevante thema’s en zijn allemaal onderling verbonden. Ze bieden voor iedereen een kompas om zelf het verschil te maken. 

Resultaten

In de afgelopen acht jaar zijn er al mooie resultaten geboekt, maar tegelijkertijd weten we dat er in de komende zeven jaar nog enorm veel moet gebeuren. Nederland scoort goed op doelen als ‘innovatie’ en het ‘bestrijden van ongelijkheid’. Op andere Global Goals lopen we flink achterop. Kortom, we moeten met zijn allen een versnelling hoger schakelen. 

Vlaggenactie

Door de Global Goals-vlag te hijsen tonen maatschappelijke organisaties, gemeenten, bedrijven, burgerorganisaties, scholen en de Rijksoverheid dat ze deel uitmaken van de mondiale beweging rondom de Global Goals. Van de Nederlandse hogescholen tot onze ambassades in het verre buitenland zal de vlag op 25 september te zien zijn. Zo laten we elkaar en de wereld zien dat we klimaat, kansengelijkheid, biodiversiteit en eerlijk werk hoog in het vaandel dragen. De vlaggenactie is een samenwerking van VNG, SDGNederland, Global Compact Netwerk Nederland en de Rijksoverheid.

Wil je meer lezen over de Global Goals? Ga dan naar deze website

VlagSDG2023