Raad stelt kadernota vast
De gemeenteraad van Smallingerland heeft op dinsdag 8 juli de kadernota 2026-2029 vastgesteld. Daarmee zijn de uitgangspunten bepaald voor de begroting van komend jaar. In de kadernota zijn zowel de jaren 2026 en 2027 financieel sluitend. Dit is een belangrijke stap in het traject van financiële herijking waar de raad en de ambtelijke organisatie de afgelopen maanden aan hebben gewerkt.
Inzet financiële werkgroep
Het vaststellen van de kadernota en de opbrengst van de financiële herijking is het resultaat van een traject dat in het najaar van 2024 begon met een motie over financiële herijking. Sindsdien is er door een raadswerkgroep gewerkt aan het in beeld brengen van mogelijke maatregelen om de financiën gezond te houden. Daarbij is ook gezocht naar manieren om de gemeentelijke organisatie slimmer en efficiënter in te richten.
De raad stelde ook een pakket van elf maatregelen vast die door de werkgroep zijn onderzocht en opgeleverd. Deze maatregelen vallen in de categorie die uitvoerbaar is zonder grote maatschappelijke of organisatorische gevolgen. Het gaat bijvoorbeeld om technische aanpassingen in de boekhouding en het verlengen van afschrijvingstermijnen. De opbrengst van deze maatregelen loopt in de komende jaren op tot enkele miljoenen euro’s per jaar en wordt verwerkt in de begroting van 2026.
Preventie en wonen
Vrijwel alle fracties pleitten voor meer inzet op preventie, bijvoorbeeld op het gebied van zorg en ondersteuning. Preventieve maatregelen kunnen inwoners eerder en beter helpen, en worden ook gezien als een manier om toekomstige druk op het sociaal domein te beperken.
Ook de woningbouw kreeg veel aandacht. De raad sprak zorgen uit over het tekort aan betaalbare woningen, met name voor jongeren en ouderen. Er werd stilgestaan bij de noodzaak van doorstroming en het benutten van beschikbare locaties. Hoewel er een brede roep was om snel stappen te maken op dit terrein, werd ook stilgestaan bij de beperkte mogelijkheden die de gemeente heeft om hier nog meer druk op te zetten dan ze al doet.
Vervolg