Eerste kunstproject op Raadhuisplein in Drachten

Heeft u het al gezien? In de afgelopen weken is door de street-artkunstenaar Marcus Wedman en reclamekunstenaar Teunis Spits uit Drachten op het Raadhuisplein gewerkt aan een plattegrond van Drachten in de kleuren van kunstbeweging De Stijl.

Raadhuisplein autovrij

Sinds kort is het Raadhuisplein autovrij en dat biedt volop ruimte om verschillende manieren van inrichting uit te proberen. De plattegrond is een eerste uiting hiervan. De komende twee jaar is het Raadhuisplein een proeftuin waarna de definitieve nieuwe inrichting volgt. Ideeën kunnen nog steeds aangemeld worden via deze pagina

De Stijl als uitgangspunt 

Het idee van de plattegrond op het Raadhuisplein is om inwoners van Drachten bewust te maken van waar ze zijn, waar ze wonen en tegelijk een stukje Drachtster kunstgeschiedenis mee te geven.

De wijken van Drachten zijn geschilderd in de kleuren van De Stijl. De Stijl is een kunstbeweging uit de jaren twintig van de vorige eeuw die ook in Drachten bekend werd. Dit kwam door de bijzondere vriendschap tussen architect en schilder Theo van Doesburg en de broers Evert en Thijs Rinsema. Kernmerken van De Stijl zijn de rechte lijnen en de primaire kleuren rood, blauw en geel. Ook spelen de kleuren zwart, wit en grijs een belangrijke rol.

Verhoging van beton

Binnenkort volgt nog een verhoging van beton midden op de plattegrond. Zo kun je vanuit het centrum als het ware kijken naar de andere wijken. Het kunstwerk van 25 bij 25 meter blijft tot de definitieve inrichting op het plein te zien. 

Inrichting van het Raadhuisplein

Naast dit eerste kunstproject is het het plein ook verfraaid met palmbomen die tot de vorst blijven staan. Later dit jaar komt een speelplek ter hoogte van het parkeerhuisje. Ook wordt in het najaar gewerkt aan een urban art project met sloopauto's. 

Ideeënfestival

Op zaterdag 24 juni 2023 organiseerde de gemeente Smallingerland een ideeënfestival. Tijdens dit festival gaven inwoners en bezoekers ruim 100 ideeën en suggesties voor de inrichting. Zie ook het eerdere bericht hierover.