De bladkooien staan er weer

De bladkooien staan er weer. We legen de bladkooien een keer per week, tot het einde van het jaar. Is er veel blad dan komen we vaker.  

145 bladkooien

Er staan op dit moment ongeveer 145 bladkooien. Daarmee is het maximale aantal kladkooien bereikt. Wilt u graag een bladkooi in uw straat, dan komt u op een lijst te staan. Als buurtbewoners de bladkooien nauwelijks of verkeerd gebruiken dan worden de bladkooien verplaatst. Let wel: we kunnen niets beloven.

Is er geen bladkooi geplaatst?

Op sommige locaties hebben we dit jaar geen bladkooien geplaatst. Dit kan komen omdat er een bladkooi vernield of gestolen is. Ook als buurtbewoners de locaties bijna niet of verkeerd gebruiken dan verplaatsen wij een bladkooi.

Waarom verzamelen we blad?

We starten dit jaar met een proef om van blad Bokashi te maken. Bokashi maken is, net zoals het fermenteren van bladeren in het bos, een natuurlijk proces. Het zorgt ervoor dat de nog aanwezige voedingselementen in de bladeren op een efficiënte wijze worden omgezet tot voeding voor de bodem. De bladbokashi gebruiken we in de borders van de gemeente. De bodem blijft zo bedekt, het vocht wordt vastgehouden en het werkt goed tegen onkruid.

Verder heeft het als voordeel dat uw groene rolemmer (gft-afval) minder snel vol is en u niet meer naar het ecostation hoeft te rijden om uw blad daar te brengen.

Wat mag er wel en niet in de bladkooi?

In de bladkooien mag alleen blad. Geen (plastic)zakken met blad, gras, takken, onkruid, huisvuilzakken, groente-, fruit-, en tuinafval, oud-papier, blikjes, stro, etc. 

Bladkooien worden verwijderd bij verkeerd gebruik

Het komt nog wel eens voor dat er tuinafval of ander afval in de bladkooien wordt gegooid. Dat is niet de bedoeling. Klein tuinafval kunt u kwijt in de groen rolemmer (gft-afval). Grof tuinafval kunt u naar ecostation aan De Hemmen 99 in Drachten brengen. Als er afval in de bladkooi wordt gegooid of de bladkooi wordt kapot gemaakt dan verwijderen we de bladkooi.

Vragen?

Heeft u nog vragen of wilt u meer informatie over de bladkooien? Dan kunt u contact opnemen met gemeente Smallingerland, locatie Tussendiepen via telefoonnummer 0512  581 700 of stuur een e-mail naar afval@smallingerland.nl 

Bladkooi