Zaterdag 4 mei dodenherdenking

Op zaterdag 4 mei vindt de jaarlijkse dodenherdenking van de gemeente Smallingerland plaats in het Van Haersmapark in Drachten. Om 18.55 uur start het programma bij het carillon in het centrum van Drachten op de Noorderbuurt, onder begeleiding van Fanfare Oerterp. Vervolgens vertrekt de stille tocht vanaf het carillon naar het Van Haersmapark. Die zal circa een kwartier duren. Tijdens de tocht worden de kransen gedragen door afgevaardigden van de MOS, leerlingen van De Parel, De Swetten, De Wiken en It Ambyld. De krans voor KNIL-militairen wordt door familieleden gedragen.

De officiële plechtigheid wordt namens de gemeente geopend door Baukje van der Velde en start om 19.20 uur in het Van Haersmapark. De eerste krans wordt gelegd door burgemeester Jan Rijpstra en zijn vrouw Caro van Dijk bij het oorlogsmonument, dat is opgericht ter nagedachtenis aan 18 medeburgers die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen. Vervolgens worden kransen gelegd bij het algemeen monument namens de gemeenteraad van de gemeente Smallingerland, de veteranen, OSG Singelland en de KNIL-militairen, bij het Sinti en Roma monument, het Joods monument en het Nederlandse-Tramweg-Maatschappij-monument. De kransen worden gelegd door leerlingen van basisscholen De Swetten, It Ambyld en De Parel, brede school De Wiken en OSG Singelland.

Na de kranslegging en het leggen van de bloemen is het woord aan burgemeester Jan Rijpstra. Na het taptoesignaal om 19.57 uur en de twee minuten stilte worden de eerste twee coupletten van het Wilhelmus gespeeld, onder muzikale begeleiding van de Drachtster Harmonie. Daarna kunnen de bezoekers deelnemen aan het defilé langs de monumenten.

U bent van harte welkom om bij de herdenking aanwezig te zijn.