Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten

tijdelijke verhuur van koopwoningen

U bevindt zich hier: Home | tijdelijke verhuur van koopwoningen

tijdelijke verhuur van koopwoningen

Beschrijving

Woningen die bestemd zijn om verkocht te worden maar al leeg staan, kunnen in aanmerking komen voor tijdelijke verhuur. Om uw leegstaande woning te kunnen verhuren, heeft u een vergunning van de gemeente nodig.

De vergunning voor tijdelijke verhuur van een leegstaande woning wordt voor vijf jaar verleend. Als u een nog lopende vergunning heeft met een kortere looptijd dan hoeft u die niet te verlengen, maar geldt deze vergunning automatisch ook voor vijf jaar. U kunt de gemeente vragen dit schriftelijk te bevestigen. Stuur hiervoor een mail naar gemeente@smallingerland.nl

De tijdelijke verhuur van uw te koop staande woning heeft fiscale gevolgen. Bij tijdelijke verhuur valt uw woning in box 3 en komt u niet in aanmerking voor aftrek van de hypotheekrente. Voor meer informatie hierover kunt u terecht bij de Belastingdienst. Om uw leegstaande woning te kunnen verhuren heeft u ook toestemming nodig van uw hypotheekverstrekker. Dit is uw eigen verantwoordelijkheid. De gemeente toetst niet of uw hypotheekverstrekker akkoord gaat met de tijdelijke verhuur.

Wilt u meer weten over de Leegstandwet en tijdelijke verhuur dan kunt u contact opnemen met de gemeente: 0512 581234.

Voorwaarden

Om in aanmerking te komen voor deze vergunning moet u aan een aantal voorwaarden voldoen: 

  • De woning moet leeg staan
  • De huurovereenkomst duurt tenminste zes maanden
  • De opzegtermijn voor de huurder is niet langer dan een maand en de opzegtermijn voor de verhuurder is minimaal drie maanden
  • De huurovereenkomst moet schriftelijk worden vastgelegd
  • Particuliere eigenaren mogen niet meer dan twee te koop staande koopwiningen tegelijk tijdelijk verhuren.

Aanvragen

U kunt een vergunning aanvragen voor de tijdelijke verhuur van uw koopwoning met het aanvraagformulier (invulbare en verstuurbare pdf). Lees eerst de toelichting op het aanvraagformulier (zie kolom rechts). .
In de gemeente Smallingerland is het NIETnodig om bijlagen mee te sturen met de aanvraag.

Naar het formulier