Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten

riolering ontstoppen

U bevindt zich hier: Home | riolering ontstoppen

riolering ontstoppen

Beschrijving

Riool verstopt?

Als de oorzaak van verstopping van het riool of de afvoer niet bekend is, is het verstandig om eerst de gemeente te bellen. Zo voorkomt u dat u voor kosten komt te staan die u eigenlijk niet hoeft te betalen.

Klachten over stank, verstopping van de riolering en verzakking van de weg als gevolg van rioollekkage kunt u bij de gemeente melden.

U kunt de gemeente bereiken overdag tussen 08.30 - 16.30 uur via telefoonnummer 0512 581234.
Na kantooruren en in weekend via de calamiteitentelefoon 06 22 97 62 64 (wanneer het niet kan wachten tot een volgende werkdag).

Voorwaarden

De gemeente is verantwoordelijk voor de aanleg, het onderhoud en het beheer van het hoofdrioolstelsel (met gemalen, pompen en bergbezinkbassins). Eigenaren van een woning of bouwwerk zijn verantwoordelijk voor de aanleg en het onderhoud van de aansluiting op dit hoofdrioolstelsel. Als u een woning huurt: ga eerst bij uw verhuurder na of er een fonds is. Het kan zijn dat u via een fonds al betaalt voor zaken als het ontstoppen van riolering en afvoer. Als er geen fonds is dan kunt u gebruik maken van de diensten van de gemeente. Of u hiervoor een rekening krijgt, hangt af van de oorzaak van de verstopping.

Huurders die niet in een fonds zitten en huiseigenaren: u kunt contact opnemen met de gemeente voor het verhelpen van de verstopping. Ter plekke kan worden vastgesteld wat de oorzaak van de verstopping is.
Ligt de oorzaak in het gemeentelijk riool, dan is het ontstoppen gratis, behalve als de verstopping is veroorzaakt door iets vanuit de woning. Ligt de oorzaak in de eigen woning, dan kan de gemeente het tegen betaling voor u oplossen.

Als u een bedrijf en niet de gemeente de opdracht geeft om een verstopping te verhelpen dan bent u altijd zelf verantwoordelijk voor het betalen van de rekening en kunt u de kosten niet verhalen op de gemeente. Ook niet als later blijkt dat de oorzaak in het gemeentelijk riool zit en niet in uw eigen aansluiting. Het is daarom verstandig om altijd eerst even met de gemeente te bellen.

Kosten

Tarieven 2019
Rioolontstoppingen op eigen terrein kosten: € 37,50 voorrijkosten (exclusief btw) en € 150,- per uur voor personeel en auto (exclusief btw). Er wordt altijd minimaal 15 minuten in rekening gebracht. Ook voor het verhelpen van verstoppingen die door de bewoner zijn veroorzaakt gelden deze tarieven. Let op: dit zijn tarieven binnen kantoortijd. Buiten kantoortijd krijgt u te maken met toeslagen.