Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten

overlijden aangeven

U bevindt zich hier: Home | overlijden aangeven

overlijden aangeven

Beschrijving

Van ieder overlijden in Nederland wordt een akte opgemaakt en opgenomen in de registers van de burgerlijke stand van de gemeente waar het overlijden heeft plaatsgevonden.

Meestal doet de begravenisondernemer de aangifte. Maar in principe mag iedereen die weet dat iemand is overleden aangifte doen. Er is geen termijn vastgesteld voor het doen van de aangifte van een overlijden, maar volgens de Wet op de Lijkbezorging moet de begrafenis of crematie uiterlijk op de vijfde dag na het overlijden plaats te vinden. Hiervoor is een verlof tot begraven of cremeren nodig. Dat wordt bij de aangifte door de ambtenaar van de burgerlijke stand afgegeven.

Na de aangifte wordt het overlijden verwerkt in de BasisRegistratie Personen (BRP) en ontvangen alle (semi) overheidsinstanties die daar in het kader van hun wettelijke taken recht op hebben, bericht van het overlijden.
 

Aanvragen

U kunt voor het aangeven van een overlijden terecht in het gemeentehuis op werkdagen tussen 8.30 en 16.00 uur.
U neemt mee:

  • bij een natuurlijke dood: de verklaring van overlijden die de behandelend geneeskundige of gemeentelijk lijkschouwer heeft afgegeven; 
  • bij een niet-natuurlijke dood: een verklaring van de gemeentelijke lijkschouwer;
  • De B-enveloppe. Die enveloppe is bestemd voor het CBS.  Er zit een formulier in waarop de geneeskundige die het overlijden heeft vastgesteld gegevens omtrent de doodsoorzaak heeft vermeld; 
  • het trouwboekje in verband met bijwerking gegevens overlijden (optioneel).

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de gemeente, telefoon 0512 581234.