Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten

ontheffing inrijden of parkeren voetgangersgebied

U bevindt zich hier: Home | ontheffing inrijden of parkeren voetgangersgebied

ontheffing inrijden of parkeren voetgangersgebied

Beschrijving

Bewoners en bedrijven die voor hun werk in het voetgangersgebied moeten zijn kunnen een ontheffing inrijden of parkeren voetgangersgebied aan vragen. De ontheffing staat op kenteken en is vanaf het moment dat u de ontheffing krijgt het hele verdere kalenderjaar geldig.

Voor meer informatie kunt u bellen met de gemeente 0512 581234.

Voorwaarden

Ontheffing inrijden afgesloten voetgangersgebied Noorder- en Zuiderbuurt
Bewoners van panden die uitsluitend vanaf de kant van het voetgangersgebied van de Noorder- of Zuiderbuurt hun garages kunnen  kunnen bereiken, kunnen bij de gemeente een 'ontheffing inrijden voetgangersgebied' aanvragen. Er is ook een sleutel nodig voor de afsluitpalen.

Indien voor werkzaamheden (verhuizing, onderhoud, renovatie of verbouwing) aan winkelpanden in de Noorder- en Zuiderbuurt voertuigen met materiaal of gereedschap nodig zijn is ook een ontheffing mét sleutel nodig. U vraagt voor de duur van de werkzaamheden een ontheffing aan. Deze ontheffing wordt verleend op kenteken en blijft de rest van het kalenderjaar geldig. Op het bewijs van ontheffing dat u ontvangt staat de periode vermeld waarvoor u ontheffing heeft gevraagd. Indien u nogmaals een klus hebt is de ontheffing nog geldig, maar heeft u een nieuw bewijs met de nieuwe periode nodig. Hiervoor vraagt u kosteloos opnieuw voor de duur van de werkzaamheden ontheffing aan met het formulier onder Aanvragen.

Bevoorradingsverkeer wordt doorgaans geen ontheffing verleend voor de Noorder- en Zuiderbuurt. Dit verkeer kan via het Moleneind en De Kaden tot bij het carillon rijden en daar vandaan te voet verder gaan.
Waardetransporten en hulpdiensten hebben wel toegang tot deze voetgangersgebieden.

Ontheffing inrijden overig voetgangersgebied 
Het overige voetgangersgebied bestaat uit de volgende straten: 

 • Noorderbuurt,
 • Zuiderbuurt,
 • Moleneind 2 t/m 30b en 3 t/m 29,
 • Noordkade 1 t/m 22,
 • Zuidkade 1 t/m 18
 • Oosterstraat 2 t/m 14 en 11 t/m 15,
 • Westerstraat,  
 • Houtlaan 1 t/m 13 en 2 t/m 6

Waar in deze straten bevoorradingsverkeer is toegestaan, is met borden aangegeven. Wanneer u in deze straten meer doet dan alleen onmiddellijk laden en lossen (verhuizing, renovatie, verbouwing, onderhoud of andere speciale activiteiten bij winkelpanden waar voertuigen bij nodig zijn) heeft u een 'ontheffing inrijden voetgangersgebied' nodig. U vraagt de ontheffing aan voor de duur van de activiteiten. Deze ontheffing wordt verleend op kenteken en blijft de rest van het kalenderjaar geldig. Op het bewijs van ontheffing dat u ontvangt staat de periode vermeld waarvoor u ontheffing heeft gevraagd. Indien u nogmaals een klus hebt is de ontheffing nog geldig, maar heeft u een nieuw bewijs met de nieuwe periode nodig. Hiervoor vraagt u kosteloos opnieuw voor de duur van de werkzaamheden ontheffing aan met het formulier onder Aanvragen. Er kan dus niet zonder doel het hele jaar onafgebroken geparkeerd worden in het centrum of langs bevoorradingsroutes. Van tijd tot tijd wordt hierop gecontroleerd.

Aanvragen worden per geval bekeken. Als er direct in de buurt een betaalde parkeerplek is, zullen we u daar naar verwijzen. U kunt u bij de gemeente dag-, week-, maand- of  een jaarkaarten voor de betaalde parkeerterreinen kopen.  

Ontheffing parkeren in de blauwe zone Moleneind
De blauwe zone is: Moleneind 90 t/m 220 en 125 t/m 195.
Bewoners in de blauwe zone kunnen maximaal twee parkeeronheffingen aan vragen. Voor bedrijven beslist het college van Burgemeester en Wethouders over het aantal. De 'parkeerontheffing blauwe zone' is, ongeacht het moment van aanvragen, het hele kalenderjaar geldig.

Tijdelijke ontheffing parkeren overig gebied
Voor het gebied buiten het voetgangersgebied in het centrum kunt u in geval van werkzaamheden of verhuizing een 'parkeerontheffing overig gebied' aanvragen.

Kosten

Tarieven 2016:

 • De kosten van een ontheffing inrijden voetgangersgebied zijn € 28,85
 • De kosten van een ontheffing parkeren blauwe zone zijn € 35,35
 • Het gebied Noorder- en Zuiderbuurt is afgesloten met palen. Hiervoor is een sleutel nodig. De borg voor de sleutel is € 90. Dat geld krijgt u terug als de sleutel weer wordt ingeleverd. Als we constateren dat een klus in het voetgangersgebied is geklaard en de sleutel nog niet is teruggebracht dan wordt deze sleutel zonder aankondiging geblokkeerd.

Aanvragen

U kunt de ontheffing aanvragen met het pdf-formulier. Dat stuurt u naar Gemeente Smallingerland, Postbus 10.000, 9200 HA Drachten.

Voor een sleutel van de afsluitende paaltjes in het voetgangersgebied voor de Noorder- en Zuiderbuurt moet u langskomen op het gemeentehuis.

Naar het formulier