Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten

huwelijk en geregistreerd partnerschap

U bevindt zich hier: Home | huwelijk en geregistreerd partnerschap

huwelijk en geregistreerd partnerschap

Beschrijving

Wilt u trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan in onze gemeente? Dat kan. Als u in een andere gemeente wilt trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan dan regelt u de zaken in die gemeente.

Melding voorgenomen huwelijk of geregistreerd partnerschap
Voordat u trouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat in gemeente Smallingerland doet u een melding van voorgenomen huwelijk of geregistreerd partnerschap. Dit is sinds 1 september 2015 in de plaats gekomen voor de aangifte huwelijk (ondertrouw) en geregistreerd partnerschap.
Woont u beiden in het buitenland en heeft in ieder geval één van u beiden de Nederlandse nationaliteit, dan moet u de melding in de gemeente Den Haag doen.
Tussen de melding en het huwelijk of geregistreerd partnerschap moeten minimaal twee weken verschil zitten. De melding blijft een jaar geldig.

Huwelijk
De sfeer bij een huwelijk is belangrijk. Deze wordt voor een groot deel bepaald door uzelf en de ambtenaar van de burgerlijke stand. Er zijn meer ambtenaren van de burgelijke stand. U kunt uw voorkeur aangeven. Ongeveer een week voor de grote dag hebt u een gesprek met de ambtenaar die u gaat trouwen. Uw speciale wensen met betrekking tot de huwelijksvoltrekking kunt u dan met de ambtenaar bespreken.

Over trouwen in Smallingerland is een folder gemaakt (zie kolom rechts). U kunt de gids ook ophalen op het gemeentehuis.

Geregistreerd partnerschap
Het geregistreerd partnerschap is, net als het huwelijk, een wettelijk geregelde en erkende samenlevingsvorm. Geregistreerd partnerschap en huwelijk zijn gelijkwaardig. De gevolgen zijn vrijwel gelijk. 

Aanstaande partners maken hun verbintenis voor de wet officieel door het afleggen van een verklaring. Die verklaring legt u af ten overstaan van de ambtenaar van de burgerlijke stand. Bij het huwelijk ligt deze verklaring vast ('ja-woord'). Bij het geregistreerd partnerschap is de vorm van deze verklaring vrij.

Voorwaarden

Om uw melding voorgenomen huwelijk/geregistreerd partnerschap in behandeling te kunnen nemen, hebben wij de volgende documenten nodig:

  • een geldig identiteitsbewijs
  • kopie identiteitsbewijs getuigen (minimaal 2 en maximaal 4 getuigen)
  • buitenlandse documenten (worden door uw woongemeente beoordeeld) in de volgende gevallen:

     - u bent niet in Nederland geboren en uw geboorteakte is niet geregistreerd in de basisregistratie personen (BRP)
     - u bent eerder gehuwd/geregistreerd partner geweest en het huwelijk/geregistreerd partnerschap en de ontbinding daarvan  is in nog niet geregistreerd in de BRP

Aan deze documenten kunnen eisen zijn gesteld (zoals: moeten vertaald zijn door een beëdigd vertaler, moeten voorzien zijn van legalisatie(s)). Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het Servicecentrum.

Kosten

Tarieven 2018 voor een huwelijk of geregistreerd partnerschap

Locatie gemeentehuis
Maandag t/m vrijdag tussen 9.00 en 17.00 uur: €209,00.
Op andere tijden: variërend van € 351 (zaterdag overdag) tot € 1175,00 op feestdagen en na 22.00 uur
Dinsdag en donderdag om 9.00 uur gratis voor inwoners van de gemeente Smallingerland.

Locatie Karmelklooster of Grytmanshûs Oudega of paviljoen De Leyen
Maandag t/m vrijdag tussen 9.00 en 17.00 uur € 209,00 + kosten locatie.
Op andere tijden: variërend van € 351 (zaterdag overdag) tot € 1175,00 op feestdagen en na 22.00 uur + de kosten van de locatie

Andere locaties
Maandag t/m vrijdag tussen 9.00 en 17.00 uur € 637 + kosten locatie.
Andere tijden variërend tussen € 812,00 zaterdag overdag en € 1559,00 op feestdagen en na 22.00 uur + de kosten van de locatie

Trouwboekje € 22,00

Aanvragen

Voor meer informatie over huwelijk, geregistreerd partnerschap en melding voorgenomen huwelijk/geregistreerd partnerschap of voor het maken van een afspraak maken kunt u contact opnemen met de gemeente op telefoonnummer 0512 581234.