Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten

gezondheidsverklaring rijbewijs

U bevindt zich hier: Home | gezondheidsverklaring rijbewijs

gezondheidsverklaring rijbewijs

Beschrijving

Als bestuurder bent u verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en voor die van anderen. Om te mogen rijden moet u daarom volgens de wet ‘rijgeschikt’ zijn. Dat wil zeggen: geestelijk en lichamelijk in staat om te rijden. Heeft u bijvoorbeeld gezondheidsproblemen of een beperking? Of gebruikt u medicijnen die invloed hebben op hoe u rijdt? Dan mag u niet altijd de weg op. Om uw rijgeschiktheid te kunnen beoordelen, stelt het CBR u een aantal vragen over uw gezondheid. Deze vragen staan op het formulier gezondheidsverklaring.

Medische keuring

Soms moet u worden gekeurd. De gezondheidsverklaring is nodig voor de keuring. Als u gekeurd moet worden is het verstandig om ruim voordat uw rijbewijs verloopt met deze procedure te beginnen. De procedure kan enkele maanden duren.
Nadat de gezondheidsverklaring is ingevuld en ondertekend moet deze worden opgestuurd naar het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Het CBR bepaalt daarna of en in sommige gevallen hoe lang u geschikt bent een voertuig te besturen.

Meer informatie kunt u vinden op de website van het CBR (Centraal Bureau Rijbewijzen).

Voorwaarden

Wanneer vult u een gezondheidsverklaring in?

  • bij vernieuwing van een rijbewijs in het geval van een medische indicatie (bv diabetes of epilepsie). U moet soms worden gekeurd.
  • bij eerste afgifte of vernieuwing in het geval van een rijbewijs met categorie C (bv vrachtwagen) en D (bv bus). U moet worden gekeurd door een arbo arts.
  • bij vernieuwing van een rijbewijs als de vorige verloopt op of na de 75e verjaardag. U moet worden gekeurd door een arts.
  • bij eerste afgifte van een auto-, motor- of trekkerrijbewijs
  • bij het omzetten van een trekkercertificaat in een T rijbewijs als u geen autorijbewijs heeft

In andere gevallen heeft u geen gezondheidsverklaring nodig voor de aanvraag van een nieuw rijbewijs.

Kosten

Gezondheidsverklaring rijbewijs kost € 35,60 (tarief 2018)

Aanvragen

Online
U kunt de gezondheidsverklaring online kopen en invullen via de website van het CBR.

Persoonlijk in het gemeentehuis
U kunt een gezondheidsverklaring kopen aan de balie bij de gemeente.

Lees verder