Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten

erkenning kind

U bevindt zich hier: Home | erkenning kind

erkenning kind

Beschrijving

Als de afstamming naar de tweede ouder (een man of een vrouw) van een kind niet van rechtswege is geregeld, kan de ouder die het kind niet draagt/heeft gedragen, het kind erkennen. Dit kan door het (juridische) ouderschap te laten registreren bij de Burgerlijke Stand van de gemeente.

Deze rechtshandeling wordt "erkennen" genoemd. Erkennen kan plaatsvinden tijdens de zwangerschap, bij de geboorteaangifte of daarna. Het kind krijgt hierdoor een officiële tweede ouder. Door de erkenning ontstaat een familierechtelijke betrekking tussen de tweede ouder en het kind. De tweede ouder krijgt door de erkenning niet automatisch het gezag over het kind. Als het een eerste (gezamenlijke) kind betreft, kan  bij de erkenning ook worden bepaald welke achternaam het kind krijgt.

Voor meer informatie over (het regelen van) gezag en over afstamming kunt u kijken op de website van het Ministerie van Justitie. Via de website Het Digitale loket Rechtspraak kunnen ouders het gezag over hun kind met DigID (dus zonder documenten) laten registreren.

Voorwaarden

  • Als het kind jonger is dan 16 jaar of nog niet is geboren, moet de moeder uit wie het kind is/wordt geboren, toestemming geven voor de erkenning.
  • Als het te erkennen kind 12 jaar of ouder is, dan moet het kind ook toestemming geven.
  • Vanaf 16 jaar hoeft alleen het kind toestemming te geven

Aanvragen

U kunt de erkenning regelen bij de gemeente. Voor erkenning neemt u mee:  

  • geldige identiteitsbewijzen van degene die het kind gaat erkennen en van degene(n) die toestemming geven

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de gemeente op telefoonnummer 0512 581234.

Gerelateerde producten