Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten

historisch archief inzien

U bevindt zich hier: Home | historisch archief inzien

historisch archief inzien

Beschrijving

Historisch archief inzien

Op werkdagen tussen 8.30 en 16.30 uur kunt u bij het gemeentearchief terecht voor archiefonderzoek. Denk bijvoorbeeld aan genealogisch onderzoek of historisch onderzoek.

Afspraak maken om dossiers in te zien.

Als de door u gewenste dag of tijd niet mogelijk is dan ontvangt u van ons bericht en kunt u een andere afspraak maken. Als u niets hoort zijn de aangegeven dag en tijdstip akkoord en verwachten wij u dan.

Bouwarchief inzien

In het bouwarchief kunt u bouwdossiers inzien. Hierin zitten onder andere verleende omgevingsvergunningen.

Wat kost het?

Stukken voor genealogisch of historisch onderzoek: gratis.
Bouwdossiers per adres: € 9,90
Kopie A4:  € 0,10
Kopie A3:  € 0,20
Lichtdruk:  € 8,00
Digitale scan: € 4,00

U kunt contant betalen of pinnen bij het servicecentrum in de hal.

Digitale verhoorboeken

De gemeente Smallingerland bezit een omvangrijk en gevarieerd archief van oude, soms historische, documenten. We werken eraan om deze documenten zoveel mogelijk te digitaliseren. Dat maakt het zoeken naar informatie een stuk eenvoudiger. Onderstaand het bronmateriaal dat nu al digitaal is op te vragen:

  • Verhoorboeken van de burgemeester als hulpofficier van justitie 1843-1881
  • Uitgaande stukken tussen 1847 en 1909
  • Registers met aanklachten, bekeuringen en overtredingen tussen 1847 en 1878

Tussen 1843 en 1881 werden personen die door de veldwachters werden aangehouden eerst door de burgemeester verhoord. Hiervan werd in verhoorboeken verslag gedaan. Het gaat vaak om arme mensen die dit waarschijnlijk uit pure nood deden, bij voorbeeld een groot gezin dat geen eten had. Voor mensen die in Smallingerland naar voorouders zoeken die het "niet breed hadden" kunnen deze documenten een mooie aanvulling bieden.

We werken dagelijks aan het digitaliseren van documenten. Regelmatig voegen we nieuw materiaal toe. Dit vindt u dan terug in bovenstaande lijst.

Vragen?

Wilt u hulp bij het vinden van een bepaald document of heeft u vragen over het archief?  Neem gerust contact met ons op via tel. 0512-581234 of archief@smallingerland.nl.

Heeft u specifieke genealogische vragen? Op dinsdag (hele dag) en vrijdagochtend is er iemand aanwezig die u daarbij kan helpen.