Iemand anders laten stemmen

Kunt u niet zelf naar het stembureau op woensdag 22 november 2023? Dan kunt u iemand anders voor u laten stemmen. Dit heet stemmen bij volmacht. Dit kan op twee manieren.

Stempas meegeven

U kunt iemand anders voor u laten stemmen door dat op de achterzijde van uw stempas in te vullen. U ontvangt uw stempas ongeveer twee weken voor de dag van stemming.

  • Vul de achterkant van uw stempas in.
  • U en de persoon die voor u stemt moeten allebei een handtekening op de achterkant van de stempas zetten.
  • U moet een kopie van uw paspoort, ID-kaart of rijbewijs meegeven aan de persoon die voor u stemt. Een duidelijke foto van een identiteitsbewijs mag ook (bijvoorbeeld op uw mobiel). 
  • De persoon die voor u stemt moet tegelijk zelf ook stemmen met een stempas van de gemeente Smallingerland.
  • Uw identiteitsbewijs moet geldig zijn tot 23 november 2018 of later. Dit is omdat het identiteitsbewijs niet langer dan vijf jaar verlopen mag zijn. 

Schriftelijke volmacht via de gemeente

Bent u niet thuis als u de stempas ontvangt? Bijvoorbeeld omdat u in het buitenland bent? Dan kunt u met een schriftelijke volmacht ook iemand anders voor u laten stemmen. U kunt dit van tevoren schriftelijk regelen door een volmachtformulier in te vullen. Het formulier moet uiterlijk vrijdag 17 november 2023 ingevuld en ondertekend ontvangen zijn.

De gemachtigde krijgt voor de verkiezingen een volmachtbewijs toegestuurd. Een eenmaal gegeven volmacht intrekken is niet mogelijk.

Het ingevulde en ondertekende formulier kunt u sturen naar:

Gemeente Smallingerland
t.a.v. team Verkiezingen
Postbus 10.000
9200 HA Drachten.