Coronamaatregelen nav persconferentie 13 oktober

Tijdens de persconferentie van dinsdag 13 oktober zijn nieuwe, strengere maatregelen aangekondigd. Deze nieuwe maatregelen gelden vanaf vanavond 22.00 uur.

Het kabinet heeft besloten om de horeca volledig te sluiten en ook alle alcoholverkoop na 20.00 uur wordt verboden. Het dragen van een niet-medisch mondkapje in openbare binnenruimtes wordt verplicht voor iedereen vanaf 13 jaar. Dit moet alleen nog juridisch worden geregeld. Tot die tijd geldt een dringend advies om een mondkapje te dragen.

Blijf zoveel mogelijk thuis

Daarnaast blijft voor heel Nederland het advies gelden om het aantal contacten te beperken en zoveel mogelijk thuis te blijven. Automatisch wordt ook het thuiswerken hierdoor verlengd. De maximale gezelschapsgrootte was al teruggedrongen naar maximaal vier personen, maar deze regel geldt vanaf nu ook in de buitenlucht. Wie gaat bijvoorbeeld buiten gaat hardlopen, mag dat met maximaal vier mensen doen. 

Bijeenkomsten

De maximale groepsgrootte voor bijeenkomsten in een binnenruimte wordt dertig personen. Daarnaast komt er een verbod op evenementen als buurtbarbecues, theaterfestivals en kermissen. Voor kerken en moskeeën geldt een grondwettelijke uitzondering. 

Alle amateur-teamsporten boven de 18 jaar mogen niet meer uitgeoefend worden. Dit geldt zowel voor trainingen als voor wedstrijden. 

Afspraak- en mondkapjesplicht in het gemeentehuis

Ook binnen de gemeente gelden sinds vorige week aangescherpte maatregelen. Je Het gemeentehuis is alleen toegankelijk voor inwoners die een afspraak hebben en een mondkapje dragen. 

Voor de ambtenaren in het gemeentehuis geldt, dat zodra zij in beweging komen een mondkapje verplicht is. Voor mensen die geïdentificeerd moeten worden bij de balie, geldt dat zij op dat moment het kapje even af mogen doen. Zodra de identificatie heeft plaatsgevonden, moet het kapje direct weer opgedaan worden. 

Het gemeentehuis is de komende tijd op donderdagavond gesloten.