Landelijke informatie over corona (update)

Update 28 mei

Op vrijdag 28 mei was er weer een persconferentie. Mark Rutte en Hugo de Jonge vertelden hier hoe het nu gaat met het coronavirus en kondigden versoepelingen aan.

Meer mogelijk vanaf 5 juni

Minder mensen liggen in het ziekenhuis en meer mensen hebben een prik. Daarom is er vanaf 5 juni meer mogelijk.

Regels voor thuis

Thuis mag u 4 mensen op een dag ontvangen. Kinderen tot en met 12 jaar tellen niet mee. Was uw handen als u binnenkomt bij iemand. Houd 1,5 meter afstand.

Regels voor groepen

Buiten mag u met 3 anderen samen zijn. Ook mag u met 3 anderen een activiteit doen. Bijvoorbeeld naar het museum of pretpark. Mensen uit uw eigen huishouden tellen niet mee. Kinderen tot en met 12 jaar tellen niet mee. Houd 1,5 meter afstand.

Regels voor werk

Werk zoveel mogelijk thuis. Voor een cursus met uw collega’s mag u wel naar uw werk.

Musea, bioscopen en theaters gaan open

Musea, bioscopen en theaters gaan weer open. Net als poppodia en filmhuizen. In iedere ruimte mogen 50 mensen zijn. Bij zalen met 1000 stoelen of meer mogen 250 mensen binnen zijn. Iedereen houdt 1,5 meter afstand. U moet reserveren. Reserveren doet u voor uzelf en maximaal 3 anderen. Mensen uit uw eigen huishouden tellen niet mee. Kinderen tot en met 12 jaar tellen niet mee. Een gezondheidscheck is nodig.

Recreatie binnen 

Binnenruimtes van attractieparken, natuurparken en dierentuinen gaan ook open. Ook casino’s mogen open. En plekken voor spellen zoals lasergamen. Sauna's, wellnesscentra en zonnestudio's mogen open. Het aantal bezoekers hangt af van de locatie. Binnen draagt u een mondkapje. U moet reserveren. Reserveren doet u voor uzelf en maximaal 3 anderen. Mensen uit uw eigen huishouden tellen niet mee. Kinderen tot en met 12 jaar tellen niet mee. Een gezondheidscheck is nodig.

Regels voor sporten 

U mag sporten in groepen van maximaal 50 personen. Kinderen tot en met 17 jaar mogen wedstrijden spelen tegen andere clubs. Mensen vanaf 18 jaar mogen alleen wedstrijden spelen tegen teams van de eigen club. Er mag geen publiek bij. Kleedkamers en douches zijn open. Sportkantines zijn open. Kinderen tot en met 17 jaar mogen wedstrijden spelen tegen andere clubs. U hoeft geen afstand te houden tijdens het sporten als dit niet lukt.  U moet reserveren. Een gezondheidscheck is nodig. Binnen draagt u een mondkapje. Tijdens het sporten mag het mondkapje af.

Zangkoren, orkesten en andere kunst en cultuur

Orkesten kunnen weer samen oefenen. Ook andere vormen van kunst en cultuur beoefenen mogen.Er mogen 50 mensen in 1 ruimte zijn. 1,5 meter afstand is niet nodig. De andere regels blijven gelden. 

Restaurants en cafés binnen gaan open

Restaurants en cafés mogen open van 06.00 uur tot 22.00 uur. Dit geldt ook voor de terrassen. U moet reserveren. U zit aan een tafel. 

CoronaMelder

Digitale middelen kunnen helpen bij de bestrijding van het coronavirus. Het ministerie van VWS ontwikkelde de app CoronaMelder. Deze app meldt of u in de buurt bent geweest van iemand die na een test corona blijkt te hebben. Zo kunt u voorkomen dat u mensen in uw omgeving besmet. Help de verspreiding van het coronavirus te stoppen en download de app. Het downloaden van de app is altijd vrijwillig.

Corona-Steffie

Op de website corona.steffie.nl geeft uitleghulp Steffie antwoord op coronavragen. De website is speciaal bedoeld voor mensen die stap-voor-stap-uitleg met veel beeld prettig vinden. Er is namelijk een groeiende vraag naar betrouwbare en begrijpelijke informatie voor kwetsbare doelgroepen, zoals mensen met een licht verstandelijke beperking en laaggeletterden. Steffie beantwoordt vragen als: Welke symptomen kan je verwachten als je het virus krijgt? Hoe zorg je ervoor dat je zelf en anderen niet ziek worden? Ook komen onderwerpen als het wassen van je handen op een juiste manier en het maken van een dagindeling aan bod.

Contactgegevens instellingen

Voor meer informatie over corona kunt u onderstaande websites raadplegen.