Verslagen en presentaties informatiebijeenkomsten
Van de bijeenkomsten over het Ruimetlijk Ontwikkelperperctief wordt een verslag gemaakt. Die vindt u op deze pagina terug.
Datum: 12 mei 2025
Locatie: MFC 't Werflân, Rottevalle
Aantal aanwezigen: 26 inwoners en 4 vertegenwoordigers van de gemeente
Algemeen
Op de informatieavond heeft de gemeente in de vorm van een presentatie een korte toelichting gegeven op de aanleiding, totstandkoming en de inhoud van het concept-Ruimtelijk Ontwikkel-perspectief. Hieronder zijn de reacties van de aanwezigen tijdens de informatiebijeenkomst in Rottevalle samengevat.
Samenvatting van de ingebrachte punten
- Lelylijn
Enkele aanwezigen gaven aan dat de Lelylijn wat hun betreft geen toegevoegde waarde heeft voor de gemeente. Er werd getwijfeld aan het belang ervan voor Rottevalle. - Woonbehoefte in Rottevalle
De aanwezigen vonden het verhaal over het ROP duidelijk, maar vroegen zich af of de gemeente voldoende inzicht heeft in de specifieke woonvraag in Rottevalle. In Rottevalle zijn momenteel vooral particuliere ontwikkelaars actief die voor verschillende locaties woningbouwplannen voorbereiden. Enkele aanwezigen spreken hun zorgen uit of deze woningbouwplannen in voldoende mate en tempo kunnen voorzien in de vraag vanuit het dorp. - Woningbouw en doorstroming
Er is een grote behoefte aan woningen voor zowel jongeren als ouderen. Aanwezigen geven aan dat door het gebrek aan nieuwbouw in de afgelopen tien jaar, veel jongeren vertrekken naar omliggende dorpen, zoals Houtigehage, en naar Drachten. Er zou meer aandacht moeten zijn voor doorstroming van ouderen naar kleinere wo-ningen zodat er ruimte ontstaat voor jongeren. Aanwezigen constateren dat Rottevalle niet specifiek met naam wordt genoemd in het ROP, wat tot zorgen leidt over de aandacht voor het dorp. Meerdere aanwezigen pleiten voor versnelling van huidige initiatieven. De gemeente wordt opgeroepen meer regie te pakken. Dorpsbelangen geeft aan dat ze graag samen met inwoners meedenken hoe de woningbouw te versnellen en beter aan te laten sluiten op de behoefte. Het uitzetten van een (periodieke) enquête, zo mogelijk met hulp van de gemeente, zou kunnen helpen om de behoeften van het dorp beter in beeld te brengen. - Toewijzing van huurwoningen
Er werd opgemerkt dat veel huurwoningen worden toegewezen aan mensen van buiten het dorp. Dit zou de kansen voor lokale jongeren beperken. - Recreatie en infrastructuur
Recreatie werd gemist als thema in het ROP. De bestaande fietspaden zijn volgens aanwezigen te smal. Verschillende aanwezigen zien mogelijkheden om de recreatieve potentie van Rottevalle e.o. beter te benutten. Ze vragen de gemeente bij de ruimtelijke ontwikkeling hier rekening mee te houden. Er werd om verduidelijking gevraagd over het geplande 'fietsrondje' (opwaardering van fietsinfrastructuur) rond de Leijen. De verkeersveiligheid van de fietsroute van het dorp naar de Leijen verdient aandacht. - Ontwikkeling van andere dorpen
De keuze om woningbouw met name te concentreren in Boornbergum en Oudega werd begrepen, maar men vond dat Rottevalle hierbij niet vergeten mag worden. Het dorp beschikt ook over voorzieningen zoals een winkel en een bakkerij, die ondersteuning verdienen. De aanwezigen begrijpen dat de gemeente met een grote woningbouwopgave wordt geconfronteerd en vinden het logisch dat de gemeente er voor kiest de woningbouw te concentreren in Drachten, Boornbergum en Oudega. Aanwezigen geven aan dat dit niet ten koste mag gaan van ontwikkelingen in Rottevalle. - Grondbeleid
Er werd kritiek geuit op het gemeentelijk beleid om grondposities, zoals bij de rondweg, te verkopen. Deze grond had volgens aanwezigen beter gebruikt kunnen worden voor woningbouw. - Duurzame energie
Er werd gevraagd naar het beleid rondom windmolens. - Bedrijvigheid
De functie ‘werken’ in aanloopgebieden verdwijnt volgens sommigen te vaak, wat leidt tot verlies van bedrijvigheid. - Landbouw en verkeer
Er werd gevraagd of er voldoende toekomstperspectief is voor de landbouw. Ook werd verkeersveiligheid besproken, met name in relatie tot breed landbouwver-keer, viezigheid op de wegen, geluidsoverlast. En handhaving
Datum: 22 mei 2025
Locatie: Dorpshuis, Drachtstercompagnie
Aantal aanwezigen: 30 inwoners + vertegenwoordiging gemeente (ambtelijk en bestuurlijk)
Algemeen
Op de informatieavond over het ROP heeft de gemeente uitgelegd wat de bedoeling is van het ROP, wat de belangrijkste uitgangspunten zijn en wat het ROP voor Drachtstercompagnie betekent. De uitleg gebeurde aan de hand van een presentatie. Deze presentatie is als separate bijla-ge aan dit verslag toegevoegd. Op deze pagina zijn de vragen en reacties van de aanwezigen tijdens de informatiebijeenkomst in Drachtstercompagnie samengevat, net als de reactie van de gemeente.
Tot de zomer gaat de gemeente op verschillende plekken in de gemeente in gesprek met haar inwoners. De feitelijke weergave van iedere bijeenkomst wordt in een verslag vastgelegd. Na de zomer deelt de gemeente een overkoepelende reactienota waarin wordt uitgelegd hoe de ge-meente met alle reacties wil omgaan die zijn opgehaald in de verschillende bijeenkomsten.
Samenvatting van de besproken punten
Vliegveld Drachten
- De aanwezigen constateren dat Vliegveld Drachten niet als ontwikkelgebied is ingekleurd in het ROP. Dat leidt tot de vraag in hoeverre de gemeente de intentie heeft om het vliegveld op de lange termijn te behouden voor Smallingerland. De aanwezigen constateren ook dat de gemeente in haar schetsen een ontwikkelgebied voor energie, landschap en werken heeft ingetekend ten oosten van het vliegveld. Dit ontwikkelgebied overlapt met de huidige aanvliegroute van het vliegveld. De aanwezigen vragen zich af of dat ontwikkelgebied wel samen kan gaan met de aanvliegroute van het vliegveld.
- De gemeente geeft aan dat de vastgelegde aanvliegroute inderdaad tot hoogtebeperkingen leidt aan de oostkant van het vliegveld. Die hoogtebeperkingen zijn vooral aan de orde in het centrum van de aanvliegroute. De beperkingen nemen snel af aan weerskanten van de aanvliegroute, waardoor de ontwikkeling aan de oostkant van het vliegveld waarschijnlijk maar beperkt wordt belemmerd.
- De gemeente legt verder uit dat enkele jaren geleden is besloten Vliegveld Drachten te behouden voor Smallingerland. Daarom is Vliegveld Drachten ook niet als ontwikkelgebied ingekleurd op de kaart. De gemeente heeft de gronden in erfpacht uitgegeven aan Stichting Vliegveld Drachten. Deze Stichting heeft de taak om binnen de afgesproken voorwaarden en de huidige contouren in het luchtvaarbesluit het vliegveld te ontwikkelen. Op dit moment wordt onder andere verkend of aan de noordkant van het vliegveld (de zijde van de Knobben) hangarwoningen kunnen worden gerealiseerd. Op de zuidzijde van het vliegveld wordt ruimte gezien voor aan de luchthaven gerelateerde bedrijvigheid. Als beide ontwikkelingen uiteindelijk door gaan, dan is het mogelijk dat er via bedrijventerrein A7 een ingang/toegang naar het vliegveld komt.
Groene loper
- De aanwezigen vragen zich af wat de Groene Loper is. De gemeente legt uit dat de genoemde ‘Groene Loper’ gaat over de wens van de gemeente om Drachtstercompagnie met een nieuwe fietsroute beter te verbinden met Drachten. De plannen hiervoor zijn nog niet concreet, onder andere omdat de gemeente voor deze fietsverbinding nog niet alle gronden in eigendom heeft.
- Een aanwezige geeft de gemeente mee om ook te kijken in hoeverre Drachtstercompagnie beter kan worden ontsloten op de fiets via bestaande wegen langs de Knobben.
Locatie van het ontwikkelgebied Drachtstercompagnie
- In de conceptversie van het ROP is aan de noordwestzijde van het dorp een ontwikkelgebied voor wonen, energie en landschap ingetekend. De aanwezigen geven dat dit gebied beter op de plek van de huidige ijsbaan kan worden getekend. Want de ijsbaan is al langer in beeld voor woningbouwplannen.
- De gemeente geeft aan dat de schetsen in het ROP indicatief zijn, vooral bedoeld om een beeld te geven van de benodigde ruimte. Het is inderdaad logisch om de locatie van de ijsbaan mee te nemen in de definitieve versie van het ROP.
Woningbouw in Drachtstercompagnie
- De gemeente legt uit dat de vraag naar woningen momenteel hoog is. De wachttijd voor een sociale huurwoning in Smallingerland is op dit moment het hoogste van alle gemeenten in Fryslân. Bovendien moeten we rekening houden met woonwensen in de toekomst. Gelet op de verwachte krimp van de beroepsbevolking acht de gemeente het daarnaast wenselijk om (in beperkte mate) ook woningen in Smallingerland te realiseren voor inwoners die op dit moment nog woonachtig zijn buiten de gemeente.
- De aanwezigen zijn benieuwd wat het betekent dat er in Drachtstercompagnie wordt gebouwd naar behoefte. De gemeente legt uit dat er in Drachtstercompagnie ruimte is om in haar eigen woningvraag te kunnen voorzien. Woningbouwplannen moeten zo goed mogelijk aansluiten bij de behoefte vanuit het dorp, er is op voorhand geen minimaal of maximaal aantal woningen vastgelegd.
- De gemeente geeft aan in Drachtstercompagnie maar weinig grond in eigendom te hebben. De gemeente is voor woningbouw dus ook deels afhankelijk van particuliere initiatieven.
- Een aantal aanwezigen merkt op dat dat de huidige plannen rondom de Steenvlinder in hun ogen niet inspelen op de behoefte vanuit het dorp. De gemeente zegt toe dit te onderzoeken. De aanwezigen geven aan dat de zorgen over de woningbouwplannen eerder bij de gemeente kenbaar zijn gemaakt, maar dat in de ogen van de aanwezigen hier door de gemeente te weinig is mee gedaan.
- De gemeente wordt gevraagd naar haar afweging voor de aankoop van het dorpscafé. De gemeente licht toe dat ze destijds het café heeft gekocht, omdat de gemeente dacht de onderliggende gronden nodig te hebben voor de ontsluiting van de woningbouw die is gedacht op de locatie van de ijsbaan. Er waren ook geen andere gegadigden.
- Inmiddels ziet de gemeente ook andere mogelijkheden om de ijsbaanlocatie te ontsluiten. Dit betekent dat sloop van het café niet per se noodzakelijk wordt geacht om op de ijsbaanlocatie woningen te realiseren.
- Op een vraag wanneer de ijsbaanlocatie zal worden ontwikkeld geeft de gemeente aan dat dit nog niet duidelijk is. Er zijn wat eerste schetsen voor de locatie. Belangrijk is dat eerst wordt bekeken wat de behoefte aan woningen is in het dorp. De gemeente geeft aan dit graag met het dorp samen te verkennen. Het uiteindelijke moment van ontwikkelen zal verder ook afhangen van de beschikbare capaciteit bij de gemeente. Er zijn momenteel veel woningbouwplannen in Smallingerland die de nodige capaciteit vragen van de gemeente.
Uitbreiding bedrijventerrein A7
- Er wordt gevraagd voor welke doelgroep de beoogde uitbreiding van het bedrijventerrein A7 is. De gemeente licht toe dat de beoogde uitbreiding allereerst noodzakelijk is om de groei van al gevestigde bedrijven in Smallingerland te kunnen faciliteren. Daarnaast wil de ge-meente (in beperkte mate) ook ruimte bieden aan bedrijven die van toegevoegde waarde zijn voor de economische structuur van de gemeente. Bijvoorbeeld doordat een bedrijf een bij-drage kan leveren aan een maatschappelijke opgave waar wij als gemeente voor staan of doordat zij werkgelegenheid kan bieden voor mensen in de regio. De gemeente denkt niet aan bedrijven die een grote impact op het milieu en de omgeving hebben.
- Een aantal van de aanwezigen benadrukt dat het ook van belang is aandacht te houden voor de bestaande bedrijventerreinen. Sommige stukken van bedrijventerrein de Haven verkeren volgens aanwezigen in een verslechterde staat.
- De gemeente geeft aan zich in dit beeld te herkennen. Samen met ondernemers op de Ha-ven wordt gewerkt aan een ontwikkelplan. De gemeente houdt daarbij rekening met het feit dat zij zelf beperkte instrumenten heeft om bijvoorbeeld eigenaren te verplichten iets aan de uitstraling van een bedrijfspand te doen. Ook geldt dat jongen/startende bedrijven het vaak niet zo erg vinden om een wat minder fraai pand tegen lage kosten te betrekken.
Energie
- Enkele aanwezigen geven de gemeente mee voorzichtig te zijn met het opofferen van landbouwgrond voor zonneparken. Ook gelet op de huidige problemen op het energienet en ver-anderende salderingsregels voor particulieren met zonnepanelen.
- Een aanwezige waarschuwt de gemeente voor de negatieve effecten van windmolens en het restafval voor mensen en dieren.
Overig
- Opgemerkt wordt dat het transformeren van leegstaande winkelpanden in het centrum van Drachten ook een mogelijkheid is om in de vraag naar woningen te kunnen voorzien. De gemeente geeft aan dat hier al volop ruimte voor is. De gemeente vertelt ook dat de leeg-stand in Drachten momenteel beperkt is.
- Een aanwezige constateert dat in andere regio’s nog veel oude zandpaden aanwezig zijn waar veelvuldig door mountainbikers gebruik van wordt gemaakt. Aan de gemeente wordt de suggestie meegegeven te kijken in hoeverre ook in Smallingerland de oude zandpaden kunnen worden teruggebracht of toegankelijk worden gemaakt voor mountainbikers.
Reactiekaarten
Tijdens de bijeenkomst zijn door aanwezigen ook enkele reactiekaarten ingevuld en in de ideeenbus gedaan. Hieronder staan die reacties uitgeschreven:
Wat vindt u het meest waardevol aan uw dorp of wijk en zou u graag behouden of versterken?
- De rust & ruimte in het dorp, de 'mienskip', niet te hard groeien, ik vind het heerlijk om door het weiland en het groen naar huis te komen. Wel zou ik de groenvoorziening versterken voor bijen/vlinders/insecten/vogels.
- MFC, sportvereniging, cultuurlandschap (wandelen)
- Landschap, voorzieningen zoals school/sport
- Groene omgeving, rust, gemoedelijkheid v/d mensen, groen/natuur
- MFC, school, TFS, coulisselandschap, bereikbaarheid A7-N31, we wonen hier zeer centraal, fietspad verbetering Folgerasterloane richting Houtigehage, Fietspad aan Smidswei
Wat vindt u van de keuzes? Wat is goed en wat ziet u liever anders?
- Graag betere verbinding(sweg) naar Transferium Oost, veiligere route de Knobben voor fiet-sers of apart fietspad
- Aan de slag met woningbouw, ijsbaanlocatie is reeds eigendom gemeente, ijsbaan kan wor-den verplaatst ten westen van sportvelden
- Bouwen naar behoefte is goed, let op balans jongeren-seniorenwoningen en niet te groot!
Welke voorwaarden zou u willen meegeven voor de ontwikkeling van het deel-gebied waar u woont of werkt?
- Zorg voor ontwikkeling voor alle doelgroepen (jong/oud), dorpsbewoners blijven graag in het dorp.
- Ruimte voor recreatie, ruimte voor biodiversiteit
- Voor woningbouwontwikkeling rekening houden met doelgroep ouderen (doorstromen) en jongeren. In Het lint zijn er ook nog wel mogelijkheden
- Blijf aanhaken bij de inwoners
Tot slot hadden de aanwezigen de mogelijkheid om op de reactiekaarten ook overige opmerkin-gen aan de gemeente mee te geven. Hierop kwamen de volgende reacties binnen:
- Blijf het dorp betrekken!
- Voor bedrijventerrein meer inzetten op beter benutten bestaande locaties (De Haven) en minder op nieuwe uitleg.
- Onderzoek of energie zonnepanelen gedeeld kan worden met de buren die geen panelen hebben.