Open Monumentendag op 10 en 11 september

Op 11 en 12 september zijn de Open Monumentendagen 2022. Smelne's Erfskip organiseert samen met gemeente Smallingerland weer activiteiten rondom de Monumentendagen. Het thema is duurzaamheid. De activiteiten starten op 8 september en deelname is gratis. 

Het programma

Bekijk hieronder het programma van de activiteiten rondom de Open Monumentendagen 2022.

Donderdag 8 september

Een lezing van kunst- en architectuurhistoricus Bé Lamberts in de Bibliotheek Drachten over de bloeitijd van de Art Nouveau in de Nederlandse bouwkunst in de noordelijke provincies.

De lezing begint om 19.30 uur. Opgeven kan via de website of bij de klantenservice in de bibliotheek.

Zaterdag 10 september

Stadswandelingen, waarbij we de Grote Kerk, de Doopsgezinde kerk, de Rijkslandbouwwinterschool met de glas-in-lood ramen van Theo van Doesburg en de Art Nouveau-woning in de Noorderbuurt bezoeken.

De start is om 10.30 en 14.00 uur vanaf het Museum Dr8888. Opgeven kan via info@museumdrachten.nl of 0512 515647.

De openstelling van monumenten voor publiek is op zaterdag 10 september tussen 13.30 en 17.00 uur tenzij anders vermeld.

Drachten

  • Grote kerk, Zuidkade 19, met expositie van schilder en beeldhouwer Jentsje Popma
  • Kapelkerk, Berglaan 10
  • Zuiderkerk, Burgemeester Wuiteweg 71, met expositie van de groep KunstINNark
  • Doopsgezinde kerk, Zuiderbuurt 26, met expositie over Menno Simons Groen
  • Sluisfabriek, Tussendiepen 6

Boornbergum

Hervormde kerk, Westerbuorren 11

Kortehemmen 

Middeleeuwse kerk, Boerestreek 13, met kunstexpositie

Oudega

  • Middeleeuwse Sint-Agathakerk, Buorren 1. Van 10.00 tot 17.00 uur
  • Woonboerderij Opperbuorren-West 1, een duurzaam gerestaureerd rijksmonument. De huidige eigenaren van dit bijzonder object, een kop- romp-boerderij uit 1856, laten u het resultaat graag zien op met rondleidingen om 10:00 en 11:00 uur. Deelname door opgave via email: p.modderman@chello.nl

Extra Informatie over het duurzaam gerestaureerd Rijksmonument in Oudega:

In Oudega op de Opperbuorren-West 1 is een bijzonder object te bezichtigen. De kop-romp-boerderij uit 1856 aan de rand van Nationaal Landschap Noardlike Fryske Wâlden heeft in 1997 de status van Rijksmonument gekregen. Deze status kreeg de boerderij vanwege de ouderdom, de bouwgeschiedenis en de nog aanwezige waardevolle interieuronderdelen zoals een grupstal, een paardenbox met houten ruif en bedstedes. De visuele (en vroeger ook functionele) relatie tussen de boerderij, de bijschuur en het stookhok en de mooie ligging even buiten de bebouwde kom, met vrij uitzicht over de velden, maken deze boerderij tot een uniek geheel. Bijzonder is ook de kippenladder naar het nachthok op de zolder boven de koestallen.

Al in 1640 stond op deze plek aan de Opperbuorren een boerderij. Het betrof de stemdragende boerderij nummer 12. Zij was eigendom van de Nederlands Hervormde Kerk te Oudega. De predikant verhuurde dit gebouw en landerijen en betrok er inkomsten uit, de zogenaamde pastoralia. De huidige boerderij is in 1856 gebouwd, nadat zijn voorganger door brand was verwoest.

De boerderij is vanaf 1967 in gebruik als woonboerderij. De huidige eigenaren kochten de boerderij in 2017 en hebben deze volledig gerestaureerd met behoud van de authentieke elementen. Het woongedeelte volledig gemoderniseerd en volledig gasloos en energie-neutraal gemaakt. Zij laten het resultaat graag aan u zien.

De boerderij is op zaterdagochtend 10 september te bezichtigen met rondleidingen om 10:00 en 11:00 uur. Het is noodzakelijk om je van tevoren op te geven via email bij p.modderman@chello.nl Er is een maximum van vijftien personen per keer.

Rottevalle

Hervormde kerk, Buorren 18

Zondag 11 september

Vaartocht in Goëngahuizen. In het kader van het thema duurzaamheid brengen we met eilandkenner Anne Peenstra twee keer een bezoek aan It Eilân bij Goëngahuizen. Met een elektrisch aangedreven praam varen we rondom het eiland en steken we aan bij een van de Rijksmonumentale spinnenkopmolens. Start bij camping It Lege Midden, Knobbewei 3 Goëngahuizen. Aanvang 10.00 en 14.00 uur. Aanmelding via p.modderman@chello.nl of 06 53960445. Per keer maximaal 25 deelnemers.