Persconferentie 23 februari: voorzichtig meer lucht tijdens de lockdown

Tijdens de persconferentie van dinsdag 23 maart is besloten dat de lockdown en de avondklok tenminste tot en met 15 maart van kracht blijven. Het doel van de lockdown is om zo min mogelijk contacten te hebben. Want hoe minder contacten, hoe minder besmettingen. De middelbare scholen en het mbo gaan vanaf 1 maart deels weer open en het kabinet staat, onder voorwaarden, verruimingen toe vanaf 3 maart. Jongeren tot en met 26 jaar mogen dan weer buiten sporten op sportaccommodaties, contactberoepen mogen weer uitgeoefend worden en de detailhandel mag open voor winkelen op afspraak. Op maandag 8 maart beoordeelt het kabinet welke maatregelen vanaf 16 maart nodig zijn.

Onderwijs

Vanaf 1 maart openen het voortgezet onderwijs (VO) en het mbo deels weer hun deuren. Dit houdt in dat alle leerlingen van het VO minimaal 1 dag per week naar school gaan. Voor mbo studenten geldt 1 dag per week.

Contactberoepen

Heeft u een contactberoep als kapper of masseur, dan mag u vanaf 3 maart weer uw beroep uitoefenen. Reserveren en registratie van klanten is wel verplicht, en er moet een check zijn op klachten. Daarbij is het belangrijk dat u en uw klanten een mondkapje dragen en waar mogelijk 1,5 meter afstand houdt.

Deze verruiming geldt ook voor rijinstructeurs. Vanaf 3 maart mag weer rijles gevolgd worden en iedereen kan het praktijkexamen doen. Er wordt nog uitgewerkt hoe beroepsmatige leerlingen theorie-examen kunnen doen.

Verder gelden natuurlijk de hygiënemaatregelen en thuisblijven bij klachten.

Sekswerkers mogen hun beroep nog niet uitoefenen.

Buiten sporten

Jongeren tot en met 26 jaar mogen vanaf 3 maart met meer dan 2 personen samen buiten sporten op sportaccommodaties. Dit mag met het eigen team, maar niet in competitieverband. Tijdens het sporten hoeft er geen 1,5 meter afstand gehouden te worden.

Winkelen op afspraak

Vanaf 3 maart mogen winkels op afspraak klanten ontvangen. Per verdieping mogen maximaal 2 klanten, maximaal 10 minuten, in de winkel zijn. Uw klanten moeten zich 4 uur van tevoren hebben aangemeld.

Daarbij blijven natuurlijk de basisregels gelden zoals de mondkapjesplicht, 1,5 meter afstand, hygiënemaatregelen en thuisblijven bij klachten.

Avondklok

De avondklok wordt verlengd tot en met 15 maart 04.30 uur. Door de avondklok blijft het verboden om tussen 21.00 uur ’s avonds en 04.30 uur ’s ochtends naar buiten te gaan. De voorwaarden blijven hetzelfde.

De avondklok geldt vanaf 3 maart niet voor studenten en docenten die praktijklessen volgen en volwassenenonderwijs in het examenjaar.

Vliegverboden

Om het risico op verspreiding van mutaties van het virus te verminderen, geldt er in ieder geval tot donderdag 4 maart nog een vliegverbod voor passagiersvluchten uit het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika, Dominicaanse Republiek, Brazilië, Argentinië, Bolivia, Kaapverdië, Chili, Colombia, Ecuador, Frans-Guyana, Guyana, Panama, Paraguay, Peru, Suriname, Uruguay en Venezuela.

Basisregels

  • Blijf en werk nog steeds zo veel mogelijk thuis en ga alleen naar buiten voor bijvoorbeeld boodschappen, (medische) zorg voor jezelf, voor anderen of voor dieren, een frisse neus en onderwijs of werk als dat echt niet thuis kan
  • Nog steeds geldt: ontvang per dag maximaal één gast van 13 jaar of ouder. Ga ook niet vaker dan één keer per dag ergens op bezoek
  • De verruimingen betekenen nog steeds extra aandacht voor het naleven van de hygiënemaatregelen: was je handen, nies in de elleboog en draag een mondkapje waar dat moet
  • Vermijd drukte
  • Houdt 1,5 meter afstand houden
  • Blijf thuis bij milde klachten

Zo krijgen we corona onder controle en stap voor stap meer ruimte! 

Meer informatie over het coronavirus en de maatregelen vind je ook op de website van de Rijksoverheid.