Wijzigingen in voorlopige uitslag gemeenteraadsverkiezingen 2022

CU van 4 naar 5, ELP van 4 naar 3

Op woensdag 16 maart is, tijdens de uitslagenavond, de voorlopige zetelverdeling doorgegeven. Bij de centrale en openbare telling van donderdag 17 maart is gebleken dat de zetelverdeling bij de voorlopige uitslag niet juist was. Door een tikfout op de uitslagenavond zijn 900 stemmen bekend gemaakt ten gunste van de ELP, dit hadden echter 90 stemmen moeten zijn. Dit had betrekking op één van de grotere stembureaus in onze gemeente. Burgemeester Jan Rijpstra heeft direct na het bekend worden van deze fout, de lijsttrekkers van de ELP en de CU gebeld en zijn excuses aangeboden.

CDA blijft de grootste partij

De centrale telling heeft bevestigd dat het CDA inderdaad de grootste partij is geworden. Het CDA heeft 3377 stemmen gekregen, de CU zit daar kort achter met 3329 stemmen.

Voorkeurszetels

Bij de CU is met 237 voorkeursstemmen Pieter van der Zwan gekozen in de gemeenteraad. Hij stond op plaats 11 van de lijst en komt door deze voorkeursstemmen op plaats 3 te staan van deze partij. Bij D66 is met 433 voorkeursstemmen Jantine Klasema-Meister gekozen in de gemeenteraad. Zij stond op plaats 4 van de lijst en komt door de voorkeursstemmen op plaats 2 te staan van deze partij. Bij het CDA komt Eeuwe van der Velde met 189 voorkeursstemmen in de raad. Hij stond op plaats 6, en komt door deze voorkeursstemmen op plaats 2 van deze partij. Bij de SP komt Judith Ruchti met 378 voorkeursstemmen in de raad. Zij stond op plek 5 van de lijst, en komt door deze voorkeursstemmen op plaats 3 te staan van deze partij. 

De uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen wordt definitief vastgesteld in een openbare zitting op maandag 21 maart om 10.00 uur in de raadszaal van het gemeentehuis. Vanaf dan ligt de uitslag ook ter inzage op het gemeentehuis.

Dit artikel is geupdate op vrijdag 18 maart, 17:15 uur.