Vrijburgh krijgt park ter herinnering aan WOII

In de Drachtster wijk Vrijburgh wordt hard gewerkt aan de aanleg van een vrijheidspark van 1 hectare groot. Het park wordt een herinnering aan de Tweede Wereldoorlog. Het park is een initiatief van de Smelne’s Erfskip in samenwerking met de gemeente en diverse partijen. 

Vorige week, op Bevrijdingsdag gaven burgemeester Jan Rijpstra en voorzitter Hilbrand Beuker het startsein voor de werkzaamheden. Dit deden zij door een projectdoek te onthullen. Hilbrand Beuker is de voorzitter van de cultuurhistorische stichting Smelne’s Erfskip. 

Park onderdeel van natuur- en recreatiegebied

Het park kwam tot stand door het initiatief van Smelne’s Erfskip, in samenwerking met de gemeente, wijkbewoners, onderwijsinstellingen en Kunst Collectief Tegendraads. In het park kan een herdenking of viering plaatsvinden. Het park is ook vrij toegankelijk voor iedereen en wordt onderdeel van het nieuw aan te leggen natuur- en recreatiegebied aan de noordzijde van Vrijburgh. 

In het park komen:

●    Rijen kersenbomen 
●    Een kunstwerk van roestkleurig staal 
●    Een pingo, met bloemen eromheen (en bereikbaar via een rolstoelvriendelijk pad)
●    Informatiepanelen over de oorlogsjaren met QR-codes
●    Graspaden vanaf de pingo

Officiële opening Vrijheidspark

De officiële opening van het park zal volgend jaar plaatsvinden op 14 april 2022. De opening is dan precies 77 jaar na de dag waarop Smallingerland door Canadese militairen werd bevrijd.