Vier zilveren medailles redders die verdrinkingsdood voorkwamen

Vier helden uit Opeinde, Burgum, Hurdegaryp en Assen hebben maandag zilveren medailles met getuigschrift en een oorkonde van de Koninklijke Maatschappij tot Redding van Drenkelingen ontvangen. Rinze Jan Procee, Douwe Herder, Klaas de Vries en Stephanie Pijpker hebben op 15 november 2022 twee jonge kinderen gered uit een auto die het kanaal in was gerold. Zij kregen de medailles uitgereikt door burgemeester Jan Rijpstra van gemeente Smallingerland. 

Auto in het kanaal

Op die dag reed een 34-jarige vrouw uit Opeinde 's ochtends met haar twee kinderen van vier en één jaar oud over de brug aan de Hegewei in Opeinde. Op de brug kwam ze een andere automobilist tegen en beide voertuigen raakten elkaar met de spiegels. Nadat de vrouw was uitgestapt, rolde haar auto het kanaal in met de kinderen er nog in.

Hulp

Rinze Jan Procee en Douwe Herder reden toevallig langs en gingen onmiddellijk het water in om te helpen. Klaas de Vries reikte hen een veiligheidshamer aan, om de autoruit kapot te slaan. Het vierjarige meisje kon snel uit het voertuig worden gehaald, maar het eenjarige jongetje zat vast in een kinderzitje en moest eerst worden bevrijd voordat hij kon worden gered.

Moedig en heldhaftig

De reddingsactie van de vier helden werd bekroond met de zilveren medailles van de Koninklijke Maatschappij tot Redding van Drenkelingen (KMRD), die werden uitgereikt in Dorpshuis De Wringe in Opeinde. Namens de KMRD sprak Ernest Briët lovende woorden over de moedige en heldhaftige actie van de redders. De twee geredde kinderen zijn veilig en wel herenigd met hun dankbare familie.

ReddersDrenkelingen

Van links naar rechts: Auktje Hoven, Stephanie Pijpker, Klaas de Vries, de familie Tabak, Douwe Herder en Rinze Jan Procee. Foto: Sieta Stel.