Vervoer inbrekerswerktuigen in Smallingerland en Opsterland hard aangepakt

Personen die door de politie in Smallingerland of Opsterland worden betrapt op het vervoeren van inbrekerswerktuigen, kunnen voortaan naast een boete, ook een last onder dwangsom opgelegd krijgen. Vanaf oktober zijn de gemeenten Smallingerland en Opsterland in samenwerking met politie Oost-Fryslân gestart met deze pilot. 

Deze periode is bewust gekozen, omdat in deze donkere dagen veel woninginbraken zijn. In de donkere herfst- en wintermaanden zijn inbrekers namelijk minder zichtbaar en kunnen ze gemakkelijker hun gang gaan. Daarnaast zijn beide gemeenten, door hun gunstige uitvalswegen, een interessant doelwit voor rondreizende dadergroepen.

Verboden om inbrekerswerktuigen te vervoeren

Een inbrekerswerktuig kan bijvoorbeeld een schroevendraaier, een breekijzer, een life-hammer of een slotentrekker zijn. Als de politie een persoon betrapt met inbrekerswerktuigen, dan krijgt deze persoon een boete van ongeveer 140 euro. Dit schrikt onvoldoende af. De kans op herhaling is daardoor groot. 

Last onder dwangsom werkt preventief

De bestuursrechtelijke aanpak geeft de gemeenten de mogelijkheid om personen, die door de politie betrapt worden, een last onder dwangsom op te leggen van 2.500 tot zelfs 10.000 euro. Bij de eerste overtreding hoeft de dwangsom nog niet te worden betaald, maar bij een volgende overtreding wel. Het opleggen van een last onder dwangsom werkt preventief. Het doel is dan ook om herhaling van de overtreding te voorkomen.

De pilot wordt in de zomer van 2020 geëvalueerd.