Toeristisch Overstap Punt De Veenhoop geopend

Een TOP-dag was het in De Veenhoop op dinsdag 31 mei! Tegenover restaurant It Polderhûs opende wethouder Maria le Roy van gemeente Smallingerland TOP De Veenhoop. Een TOP is een Toeristisch Overstap Punt, een centraal gelegen punt met parkeermogelijkheid dichtbij horeca en op een knooppunt van wandel- en fietsroutes. Hier vandaan kun je heerlijk fietsen, wandelen of varen in een landelijke omgeving. In Friesland hebben we inmiddels zestien TOP's. 

Mooie ligging langs Turfroute

TOP De Veenhoop ligt aan de Turfroute. Het is een unieke vaarroute door Zuidoost-Friesland. Deze vaarweg werd ooit met de schop gegraven door veenarbeiders. Volle vrachten turf konden zo over het water naar de eindbestemming vervoerd worden. Toen het einde van de turfwinning in zicht kwam, werden de vaarten steeds minder gebruikt. Dankzij Stichting De Nije Kompanjons is de Turfroute anno 2022 nog steeds bevaarbaar. In de jaren '70 van de vorige eeuw hebben zij zich ingezet om de vaarwegen opnieuw bevaarbaar te maken.

Turfroute nog aantrekkelijker

Vijf gemeenten in Zuidoost-Friesland werken met Stichting Toerisme Regiomarketing Zuidoost- Friesland samen om deze route aantrekkelijk te maken. Langs de route zijn verschillende toegangsborden en -iconen geplaatst. Deze borden wijzen watersportrecreanten op de historische vaarweg. Ook is er een toeristische informatievoorziening, bijvoorbeeld een Turfroute inspiratiekaart. Bij de sluizen langs de route wordt de informatie in speciale Turfroutetasjes uitgedeeld aan de passerende pleziervaart.

Verbinding met De Alde Feanen en Drachten

Na de officiële opening stapten de genodigden op de Turfbok van Museum 't Damshûs in Nij Beets. Door de inzet van deze boot konden ze het Polderhoofdkanaal zien: het nieuwe gedeelte van de Turfroute en de verbinding met Nationaal Park De Alde Feanen en Drachten.