Toch de deur uit dankzij de Max Mobiel

Even naar de supermarkt voor een boodschap, of op de fiets naar een vriend(in) voor een koffiedate; voor veel mensen de normaalste zaak van de wereld. Maar niet voor iedereen. Want sommige mensen hebben geen vervoer, zijn slecht ter been of hebben iets anders waardoor ze korte afstanden binnen hun eigen woonplaats niet kunnen afleggen. Voor hen is er de Max Mobiel.

Elektrisch autootje

De Max Mobiel: een klein, elektrisch autootje, bedoeld voor korte afstanden. Vrijwilligers besturen de auto, een ritje kost 1 euro. In Drachten, en meestal niet daarbuiten, want het voertuig kan maar maximaal 45 km/u. Een ideaal vervoermiddel voor mensen voor wie vervoer niet zo vanzelfsprekend is.

Zo iemand is Jan Laan, die door een netvliesloslating niet meer goed kan zien. "Ik kan daardoor niet meer autorijden, en eigenlijk ook niet meer fietsen, hoewel ik dat nog weleens stiekem doe voor korte stukjes," vertelt Laan. "Maar voor de rest ben ik afhankelijk van de Max Mobiel. Ik gebruik hem vier keer per week, vooral voor sociaal contact. Ik ben heel blij dat het er is, want anders zat ik thuis en kwam ik bijna nergens."

De Max Mobiel is multi-inzetbaar

Mensen maken voor veel verschillende doelen gebruik van de Max Mobiel. "Soms moeten ze naar hun zus die jarig is, een boodschap doen, of naar het ziekenhuis," vertelt Ties Zweers, die sinds 2016 vrijwillig chauffeur is van de Max Mobiel. Hij vindt het werk vooral dankbaar, dat is voornamelijk de reden dat hij het al zes jaar doet. "In de auto vertellen mensen heel openhartig wat hen beweegt, waarom ze dingen doen. Het is erg dankbaar werk, ik help de mensen graag."

"Het is wat krap"

Zo ervaart chauffeur Dennis het rijden op de Max Mobiel ook. "Je haalt veel voldoening uit het werk. Want iedereen die we rondrijden is heel positief. Het is eigenlijk altijd gezellig." Wel was er van tevoren twijfel of Dennis wel chauffeur kon worden: de vraag was of hij wel in het autootje zou passen met zijn lengte van 2,03 meter. "Het is inderdaad wat krap," vertelt hij lachend. "Als je twee redelijk forse mensen hebt of dikke jassen zoals in de winter, dan zit je wel dicht op elkaar. Maar ik pas er gewoon in met mijn lengte."

De Max Mobiel is voor iedereen

De chauffeurs en gebruiker Jan Laan willen vooral benadrukken dat de Max Mobiel er is en dat iedereen die dat wil, er gebruik van mag en kan maken. "Het is jammer dat het niet overal bekend is, de mensen weten niet altijd dat het er is," zegt chauffeur Ties Zweers. Dat is zonde, vooral omdat de gebruikers juist erg tevreden zijn over de service. Jan Laan: "Ik zou het absoluut anderen aanraden. Je hebt natuurlijk wel wat beperkingen. Je kunt niet alle dagen terecht, maar daar heb ik tot nu toe geen problemen mee gehad. En een ritje kost een euro, dat is voor iedereen betaalbaar."

De Max Mobiel in het kort:

  • Voor ritjes binnen Drachten
  • Kosten: 1 euro, contant te betalen
  • Beschikbaar maandag t/m vrijdag tussen 9.00 en 17.00 uur
  • Reserveren per telefoon op 0512-515598, tenminste één dag van tevoren
  • De Max Mobiel is een initiatief van ZuidOostZorg, M.O.S. en gemeente Smallingerland

FotoMaxMobiel