Smallingerland ondersteunt huiseigenaren bij energiereductie

De gemeente Smallingerland kreeg vanuit de Regeling Reductie Energieverbruik (RRE) eind vorig jaar € 300.000 euro van het Rijk om huiseigenaren te ondersteunen bij energiereductie.

Het geld wordt gebruikt om bij koopwoningen energiebesparende maatregelen te realiseren. Huiseigenaren in Smallingerland kunnen daarom in 2020 en begin 2021 verschillende activiteiten verwachten. 

Activiteiten

De gemeente informeert, adviseert en enthousiasmeert energiereductie met verschillende activiteiten. Een greep uit deze activiteiten:

  • Energiebespaarpakketten: de gemeente geeft woningeigenaren met een smalle beurs een gratis energiepakket met informatie over energieverbruik in huis en kleine energiebesparende maatregelen, zoals ledlampen, tochtstrips en een energiemeter. In totaal verstrekt de gemeente 2.000 pakketten.
  • Junior Energiecoach: na de zomer kunnen huishoudens met kinderen van meedoen met Junior Energiecoach. Kinderen van 7 t/m 12 jaar kunnen zo op een interactieve manier aan de slag met energieverbruik en energiebesparing.   
  • Quickscans Energie: de gemeente gaat huiseigenaren energiescans voor hun woning aanbieden. Met een eigen bijdrage van €50,- kunnen maximaal honderd huishoudens een energiescan laten uitvoeren. Aan de hand van de scan krijgen inwoners een energierapport met stappenplan om hun woning te verduurzamen.  
  • En meer: een collectieve kortingsactie op isolatiematerialen, informatiemarkten, een nieuw pilot-traject voor energiecoaches én een tweede ronde voor de warmtescan-actie.

Iedereen doet mee

De gemeente Smallingerland koos voor een brede uitvoering van de RRE. Voor elke activiteit benadert zij een andere doelgroep. Een grote verscheidenheid aan inwoners kan zo ondersteund worden bij de verduurzaming van hun koopwoning.