Skûtsje 'Hendrika' tijdelijk verhuisd voor onderhoud

Op donderdag 1 juni is het skûtsje 'Hendrika' vanaf de rotonde Noorderhogeweg-Nijtap in Drachten tijdelijk verhuisd naar de Sluisfabriek in Drachten. Het skûtsje wordt daar voor onderhoud opgeknapt en geschilderd. De renovatie duurt naar verwachting twee tot drie maanden. Daarna wordt het skûtsje weer teruggeplaatst op de rotonde. 

Verhuizing

De verhuizing van 'Hendrika' was een hele operatie. Het bedrijf KTF uit Harlingen takelde het schip om 11.00 uur van de rotonde. Bolt Internationaal Boottransport uit Drachten heeft haar vervolgens naar de Sluisfabriek op industrieterrein 'de Haven' in Drachten gebracht. Daar kwam ze rond het middaguur aan. 

Wat gaat er gebeuren? 

Omdat het verfwerk niet meer in goede staat is wordt Hendrika opgeknapt en opnieuw geschilderd. Dit wordt gedaan door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt via de organisatie Niemand aan  de Zijlijn. Haiko van der Werff, eigenaar van de enige skûtsjewerf in Drachten die zich nog bezig houdt met authentieke zeilschepen, begeleidt de renovatie met eigen personeel.

De Sluisfabriek

Het onderhoudt vindt plaats in De Sluisfabriek. Dat is omdat deze locatie genoeg ruimte heeft voor het skûtsje en overdekt is. Daarnaast huren ook andere vakmensen een ruimte in De Sluisfabriek; dat biedt mogelijkheden tot samenwerking en kennisdeling.

Skûtsje 'Hendrika'

Van oorsprong kent Drachten een rijke geschiedenis wat betreft de bouw van skûtsjes. Vroeger had Drachten vier skûtsjeswerven, waarvan alleen de werf van Haiko van der Werff nu nog bestaat. Een groot deel van de skûtsjes die meevaren met de SKS en IFKS is afkomstig uit Drachten. Dit stukje geschiedenis wordt uitgebeeld op de rotonde met skûtsje 'Hendrika'. Het is een kopie van de oude scheepshelling van het Buitensvallaat. Het skûtsje staat op vier karren, die symbool staan voor de vier Drachtster werven die skûtsjes bouwden: De Piip, De Lange Wyk, Buitenstvallaat en de Dwersfeart. Die namen zijn uitgesneden en verlicht, zodat ze ook in het donker te zien zijn. 

Unieke rotonde 

Het skûtsje 'Hendrika' staat sinds 2019 op de rotonde Noorderhogeweg-Nijtap. Dagelijks komen tussen de 18.000 en 20.000 mensen langs het skûtsje. De rotonde is uniek in zijn soort en wordt gewaardeerd door veel Friezen.