Ruim 800 km aan Friese wateren opgeruimd tijdens Skjin Wetter

Vorige week is er in verschillende Friese gemeenten hard gewerkt om Friese wateren en oevers vrij te maken van afval. Meer dan tweeduizend vrijwilligers en 48 organisaties zetten zich in om van 8 t/m 15 oktober de wateren op te ruimen. Zeven Friese gemeenten deden mee, waaronder Smallingerland.

Microplastics

Het doel van de schoonmaakactie was om te zorgen dat zwerfafval niet in het water belandt en schade kan aanbrengen aan de natuur. Vooral plastic kan schadelijk zijn omdat het uiteenvalt in microplastics die niet door zuiveringsinstallaties uit het water kunnen worden gefilterd. Een nadeel daarvan is dat het plastic vervolgens weer in ons voedsel en drinkwater terecht komt.

Magneetvissen in Drachten

Schone wateren zijn dus belangrijk, ook in Smallingerland. Daarom ging de beleidsadviseur Water van gemeente Smallingerland samen met een groep maatschappelijke diensttijd-deelnemers magneetvissen in het centrum van Drachten. Samen gingen ze in de weer om met grijpstokken, visnetten en magneten allerlei afval uit het water te halen. Ook verzamelden leden van HSV Voorwaarts Drachten, scouting De Wâldswalkers en KV Drachten/Van der Wiel en leerlingen van het Drachtster Lyceum de hele week afval in en rondom het water.

Skjin Wetter vond plaats in de gemeente Dantumadiel, De Fryske Marren, Harlingen, Noard-east-Fryslân, Heerenveen, Waadhoeke en dus in Smallingerland. Het is een initiatief van deze gemeenten, Wetterskip Fryslân en Waadhoeke. Voor meer informatie over het initiatief ga je naar de website van Samen Schoon.