Proef bestrijding eikenprocessierups start in april

Afhankelijk van het weer start gemeente Smallingerland in april met een proef om de eikenprocessierups op biologische wijze preventief te bestrijden. De proef wordt uitgevoerd op ruim 300 eikenbomen aan de Lauwers in Drachten en aan De Damen in Drachtstercompagnie. In 2020 zijn hier veel eikenprocessierupsen aangetroffen. Beide doorgaande wegen hebben een laanstructuur met alleen eikenbomen. Veel fietsers maken gebruik van deze wegen waardoor het risico op gezondheidsklachten groot is. Een volgroeide eikenprocessierups heeft namelijk brandharen die bij mensen en dieren tot vervelende of zelfs gevaarlijke gezondheidsklachten kunnen leiden, zoals jeuk, huiduitslag en irritatie aan de ogen en luchtwegen.

Hoe gaan we te werk? 

In opdracht van de gemeente besproeit een aannemer de eikenbomen in de avonduren of 's nachts met hele kleine wormen. Deze wormpjes heten nematoden. De wormpjes besmetten de jonge rupsen waardoor deze sterven. Ongeveer 10 dagen na de eerste bestrijdingsronde wordt de behandeling herhaald. Het besproeien gebeurt na zonsondergang omdat dat wormpjes niet goed tegen zonlicht kunnen. Ook moeten de weersomstandigheden gunstig zijn. Dit is een biologische en natuurvriendelijke manier om de eikenprocessierups te bestrijden. De gemeente hoopt dat hierdoor 90% van de plaag bij de behandelende eikenbomen bestreden wordt.

Gemeente controleert eikenbomen elk jaar 

De gemeente controleert elk jaar in welke bomen larven van de eikenprocessierups zitten. Naast de proef in april worden de overige nesten in de gemeente Smallingerland vanaf juni/juli verwijderd met een speciale stofzuiger.