Onderzoekscentrum borstkanker in Drachten vanaf 21 oktober

Vanaf vrijdag 21 oktober kunnen vrouwen uit de gemeente Smallingerland meedoen aan het bevolkingsonderzoek naar borstkanker. De onderzoekswagen staat tot eind maart 2023 aan de kop van de haven dichtbij de brandweer, op Loswal 1 in Drachten.

Verhoogde kans

Alleen vrouwen in de leeftijd van 50 t/m 75 jaar komen in aanmerking voor het onderzoek. Dat komt omdat zij een verhoogde kans hebben om borstkanker te krijgen. Eén op de zeven vrouwen krijgt borstkanker, en de meesten zijn ouder dan vijftig jaar.

Twee röntgenfoto's

Het onderzoek bestaat uit het maken van röntgenfoto's van beide borsten. Dat heet een mammografie. Speciaal opgeleide screeningslaboranten maken deze foto's. Vervolgens beoordelen twee screeningsradiologen de foto's, op zoek naar verdachte afwijkingen. Deelname is gratis en vrijwillig.

Meer informatie over het bevolkingsonderzoek borstkanker kunt u vinden op de website van het initiatief. Ook kunt u bellen met de informatielijn van het bevolkingsonderzoek op 050-5208899, op werkdagen bereikbaar van 09:00 tot 17:00 uur.