Nationaal hitteplan van kracht

Warm hè? Die woorden zul je vandaag en morgen vaker horen. Het kwik stijgt namelijk naar tropische temperaturen: zeker op dinsdag komt die ver boven de dertig graden uit. Daarom is vanaf maandag 18 juli het Nationaal Hitteplan van kracht.

Nationaal Hitteplan

Het RIVM kan tijdens warme periodes het Nationaal Hitteplan afroepen om iedereen extra alert te maken op extreem hoge temperaturen. Organisaties, professionals en vrijwilligers die werken met kwetsbaren (zoals ouderen of chronisch zieken) zijn dan extra alert en kunnen maatregelen nemen om deze mensen goed te verzorgen. 

Tips om koel te blijven

Om jezelf koel te houden tijdens zulke warme dagen, hebben we enkele tips voor je, onder andere via GGD Fryslân.

  • Drink genoeg, en het liefst water. Tijdens een warme dag is het belangrijk dat je voldoende vocht binnenkrijgt; drink daarom ook als je geen dorst hebt. Water is de beste dorstlesser. Neem daarom een flesje water mee als je de deur uit gaat. 
  • Draag dunne kleding, blijf in de schaduw en beperk lichamelijke inspannning tussen 12.00 en 16.00 uur. Dat is namelijk de warmste periode van de dag.
  • Je kunt je woning koel houden met zonwering, ventilatoren en airconditioning. Ook handig: 's ochtends en 's avonds de ramen open om af te koelen en overdag alles dicht. Zo houd je de koelte binnen.
  • Zorg voor elkaar. Let op mensen in je omgeving die last kunnen hebben van de warmte en help zo nodig een handje.
  • Moet je de deur uit? Smeer je dan goed in met zonnebrandcrème van minstens factor 30. 

Voor meer tips kun je terecht op de website van het RIVM.

Mogelijke stroomstoringen

De hoge temperaturen zouden kunnen zorgen voor stroomstoringen in Friesland. Dat komt doordat het stroomnetwerk in de provincie nog oudere verbindingsstukken bevat. Deze zijn vatbaar voor oververhitting en kunnen daardoor uitvallen.