Medailles voor helden die verdrinkingsdood voorkwamen

Op maandag 2 mei om 15:00 uur ontvingen zes helden uit handen van burgemeester Jan Rijpstra een bronzen medaille en een bijbehorende oorkonde van de Koninklijke Maatschappij tot Redding van Drenkelingen. Zij krijgen deze omdat ze een 78-jarige inwoner van Drachten van de verdrinkingsdood hebben gered. 

Redding

De medaille werd uitgereikt aan een vader en dochter uit Sumar, een inwoner van Tijnje, een inwoner van Groningen, een inwoner van Harderwijk en een inwoner van Donkerbroek. De medaille wordt doorgaans toegekend bij 'de inspannning waaraan voor een belangrijk deel de redding en/of de opwekking der levensgeesten van een geredde te danken zijn'. Er bestaan een bronzen, zilveren en gouden uitvoering van de medaille.

Te water

Zij krijgen hun medaille voor hun heldendaden op 24 november 2021. De politie krijgt dan een melding van een voertuig dat te water ligt langs de N31. Als de politie arriveert, zijn enkele omstanders al het water in gegaan om het slachtoffer, Wijbren van der Werff, te redden. Zijn auto lag op de kop in de sloot op tien meter van de weg. 

Het slachtoffer werd gereanimeerd en per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Na een kort verblijf op de IC vanwege vocht in de longen maakt hij het nu weer goed en is hij weer op de been.

FotoHelden

Op de foto van links naar rechts: meneer Briët van de Koninklijke Maatschappij tot Redding van Drenkelingen, Marion de Vries, Binne de Vries, de geredde Wijbren van der Werff, Sjaak Nijboer, Wiebe de Vos, burgemeester Jan Rijpstra en Robert Jan van Stralen.