Maatregelen dienstverlening voor inwoners

Onze dienstverlening blijft beschikbaar voor inwoners en bedrijven. Wel zijn er vanwege het coronavirus enkele aanpassingen.

Gemeentehuis alleen geopend op afspraak 

De gemeente blijft telefonisch bereikbaar tussen 8.30 uur en 16.30 uur voor algemene vragen. Ook kunt u uw vragen stellen via de chat op onze website of onze socialmediakanalen. 

Kom alleen langs als het noodzakelijk is

De balie is alleen geopend voor noodgevallen. Neem eerst telefonisch contact met ons op, ook als u aangifte van geboorte of overlijden wilt doen. We kijken dan samen met u wat we doen. 

Als het kan, stel uw bezoek uit 

Is bijvoorbeeld uw reisdocument of rijbewijs tot half april geldig en niet met spoed nodig, stel dan uw bezoek uit. Ligt uw document klaar? Maar is uw huidige document nog wel een aantal weken geldig? Stel uw bezoek dan ook nog even uit. 

Let op! Wij willen nogmaals benadrukken: als u milde verkoudheidsklachten hebt, zoals niezen, keelpijn, loopneus, licht hoesten of koorts, blijf dan thuis. Neem telefonisch contact met ons op en kom niet langs. 

Zoveel mogelijk thuiswerken

Onze medewerkers werken, indien mogelijk, tot en met eind april zoveel mogelijk thuis.

Huwelijken 

De maatregelen die op 23 maart zijn afgekondigd door het kabinet, geven aan dat samenkomsten tot 1 juni 2020 niet zijn toegestaan. Huwelijken kunnen daarom niet doorgaan. Als wij meer informatie hebben over hoe het gaat na 1 juni, publiceren wij dit zo snel mogelijk. 

Buitendienst en ecostations

De collega's van de buitendienst doen hun uiterste best om het afval in te zamelen volgens de standaard schema's, ook tijdens de coronacrisis. Ze staan ook voor u klaar als u de ecostations bezoekt. Zijn er toch wijzigingen? Dan publiceren we die op www.mijnafvalwijzer.nl. Houd deze site dus in de gaten of raadpleeg de Afvalwijzer App. Daar staat ook informatie over de diensten van wijkbeheer, groenvoorziening en de veeg- en kolkendienst.  

Grofvuil ophalen

Voor het ophalen van grofvuil kunt u een afspraak met ons maken. Houd er wel rekening mee dat het druk is op het moment. Dat geldt met name voor het ophalen van takken en hout. 

Ecostations open maar druk

Het is erg druk bij onze ecostations. Houd daar rekening mee. Stel het wegbrengen van afval uit als dat mogelijk is. In verband met corona mogen er 5 bezoekers tegelijk het terrein op. Kom daarom zoveel mogelijk alleen langs. Zo kunnen we de wachttijden zo kort mogelijk houden. Houd 2 meter afstand van elkaar. Bent u verkouden, heeft u koorts of hoest u? Blijf thuis en stel uw bezoek uit. 

Blijf afval scheiden

Veel mensen zijn in deze tijd vaker thuis dan anders. Dat kan soms zorgen voor meer afval. Het aantal keren dat het afval wordt opgehaald is nog steeds genoeg als iedereen afval goed blijft scheiden. Iedere 2 weken halen we het plastic afval bij u op.  Het gft-afval halen we vanaf deze week weer wekelijks bij u op. We vragen u dan ook om het tuinafval in de groene container te gooien en niet in de grijze. 

Ruimte tussen rolemmers

Meer mensen thuis betekent ook meer auto's in de straat. Dat kan lastig zijn voor de collega's die afval komen ophalen. Controleert u of uw rolemmer vrij staat en er tussen de emmers minimaal 60 centimeter ruimte is? Dankuwel!

Ping-loket gesloten

Het Ping-loket richt zich op het voorkomen van financiële problemen door ondersteuning te bieden aan iedereen met vragen op financieel gebied. Het loket, waar u normaal gesproken tussen 8.30 en 12.00 uur zonder afspraak terecht kunt, is tijdelijk gesloten. Toch financieel advies nodig? Mail naar ping@carins.nl of bel 088-5065400. 

Gemeenteraadsvergaderingen afgelast

De vergaderingen en informatiebijeenkomsten van de gemeenteraad gaan niet door tot 7 april 2020. De gemeenteraad van Smallingerland houdt op dinsdag 7 april toch een korte gemeenteraadsvergadering. Er liggen nog een aantal raadsvoorstellen die aan de orde zijn geweest in De Ronde Tafel van 10 maart jl. Om te voorkomen dat deze voorstellen nog langer moeten blijven liggen wordt er een raadsvergadering georganiseerd op dinsdag 7 april a.s. om 20.00 uur.

Landelijke aanvullende maatregelen onderwijs, horeca, sport

Zondag 15 maart heeft het kabinet aanvullende maatregelen genomen in de aanpak van het coronavirus. Scholen en kinderdagverblijven sluiten tot en met maandag 6 april. Datzelfde geldt voor eet- en drinkgelegenheden (niet voor hotels) en sport- en fitnessclubs. Lees verder op rijksoverheid.nl.

Coronavirus in Nederland