Lesprogramma 'Takomst foar in Unyk Lânskip' van start

Wethouder Maria le Roy van gemeente Smallingerland gaf op 5 september het startsein van het lesprogramma 'Takomst foar in unyk Lânskip'. Dat deed ze samen met bestuurslid Pier Jan Boersma van de vereniging Noardlike Fryske Wâlden: het Nationale Landschap waar de les plaatsvond.

Takken versieren

Tijdens de les gaf Le Roy een bos takken aan de aanwezige leerlingen van basisschool De Spreng in Drachten. Deze takken werden versierd tijdens de les. De wethouder deed zelf ook mee met de les, en leerde onder andere hoe de zaadjes van een els zich verspreiden en welke dieren er in een sloot leven. Ook hielp ze bij het snoeien van de elzensingels op het land van boer Jurjen Visser uit Drachtsercompagnie.

De veldwerkdag is onderdeel van het lesprogramma 'Takomst foar in Unyk Lânskip'. In augustus en september leren bijna duizend leerlingen van groep 7 uit basisscholen in onder andere gemeente Smallingerland over Noardlike Fryske Wâlden, de Wâldpykcultuur en de biodiversiteit.

Lesprogramma

Het lesprogramma wordt sinds 2008 georganiseerd. Het is een samenwerking tussen de vereniging Noardlike Fryske Wâlden, Landschapsbeheer Friesland en de centra voor Natuur- en Milieu-educatie De Naturij, Pingo & Pet en De Klyster. Provincie Fryslân, de Postcodeloterij en de gemeenten Tytsjerksteradiel, Dantumadiel, Smallingerland, Achtkarspelen en Noardeast-Fryslân steunen het project.

Les 'Takomst foar in Unyk L├ónskip' 

Maria le Roy volgt de les samen met een leerling. Foto: Harry Blokzijl.