Internationale dag tegen geweld tegen vrouwen

Vandaag, maandag 25 november, is de internationale dag tegen geweld tegen vrouwen. Wereldwijd, maar ook in Nederland wordt onder de naam 'Orange the World' actie gevoerd. 
Ook gemeente Smallingerland steunt deze actie en licht een deel van het gemeentehuis oranje uit. Daarnaast projecteren we het logo van Orange the World op het gebouw om aandacht te vragen voor (seksueel) geweld tegen vrouwen. 

De fonteintjes op het Laweiplein kleuren de komende 16 dagen ook oranje in verband met deze actie. Uit cijfers blijkt dat in Nederland 45% van de vrouwen en meisjes te maken krijgt met fysiek, seksueel of psychisch geweld. Meer dan 80% van hen krijgt te maken met intimidatie op straat. En dagelijks komen gemiddeld vijf meldingen van verkrachting binnen bij de politie. De schatting is dat 80% van de verkrachtingen niet eens wordt gemeld.

Meeste oranje objecten ter wereld

In minstens 125 gemeenten en 7 provincies staan op 25 november oranje schijnwerpers op lokale gebouwen en andere objecten om aandacht te vragen voor het wereldwijde probleem van geweld tegen vrouwen. De teller loopt nog dagelijks op. Met meer dan 200 verschillende gebouwen en objecten, van een hunebed tot een paleis en van een burcht tot een zendmast, krijgt Nederland dit
jaar de meeste oranje objecten ter wereld!

Nederland oranje kleuren

In Nederland werken UN Women Nederland, Zonta Nederland en de Unie van Soroptimistclubs in Nederland, Suriname en Curaçao nauw samen in de coördinatie van de Orange the World campagne. Vele lokale clubs organiseren, samen met gemeenten en provincies, allerhande activiteiten waardoor alle uithoeken van Nederland oranje gaan kleuren. Meer informatie? Kijk op orangetheworld.nl

Stop violence against women