Informatie voor ondernemers vanwege corona

Online platform van Sportbedrijf Drachten 

Gepubliceerd op 2 april 2020

Smallingerland telt ongeveer 100 sportverenigingen. Vanwege de coronacrisis zijn die nu allemaal gesloten. Er is veel onzekerheid over het verdere verloop van het virus en daarmee ook de maatregelen die worden getroffen. 

Sportbedrijf Drachten begrijpt goed dat er veel vragen leven. Vragen waar ook het Sportbedrijf mee kampt en niet altijd een antwoord op heeft.

Platform

Sportbedrijf lanceert daarom een online platform waar bestuursleden vragen kunnen stellen, informatie kunnen delen en met elkaar in gesprek kunnen over actuele thema's. U kunt er 24 uur per dag terecht. Maak daar een gratis account aan en dan kunt u berichten plaatsen, vragen aan elkaar stellen en relevante informatie delen. 

Specifiek advies

Specifiek advies in uw situatie nodig? De verenigingsondersteuners staan voor u klaar. Mail naar verenigingen@sportbedrijf-drachten.nl  

Kijk voor veel gestelde vragen voor sportclubs op de website van NOC NSF en de overige bronnen op ons platform

Regelingen voor ondernemers vanwege coronacrisis

Gepubliceerd op 26 maart 2020

De gevolgen van de coronacrisis zijn enorm. Ook ondernemers in Smallingerland worden zwaar getroffen. Het kabinet heeft verschillende landelijke regelingen bekend gemaakt waar ondernemers gebruik van kunnen maken. Daarnaast komt Smallingerland met aanvullende maatregelen. 

De Rijksoverheid heeft een pakket noodmaatregelen aangekondigd in verband met de coronacrisis. Een onderdeel daarvan is een bijstandsregeling voor MKB en zzp'ers: de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo). Deze regeling wordt voor de gemeente Smallingerland uitgevoerd door Bureau Zelfstandigen Fryslân. U kunt een aanvraag doen via het aanvraagformulier op www.bureauzelfstandigenfryslan.nl

Landelijke regelingen

Op de website van Yn Business (loket voor Friese ondernemers) staat een overzicht van alle maatregelen die het Kabinet heeft genomen bijvoorbeeld: 

  • Versoepeling uitstel van betaling en verlaging boetes
  • Verruiming borgstelling MKB-krediet
  • Verruiming regeling Garantie Ondernemersfinanciering (MKB)

Ondernemersadvies landelijk

Heeft u ondernemersvragen over het coronavirus? Neem contact op met Kamer van Koophandel Adviesteam: tel. 0800-2117, op werkdagen tussen 8.30 en 17.00 uur, of kijk op de website van de Kamer van Koophandel. Hier vindt u de meest gestelde vragen over bijv. krediet, personeel, zzp'ers en overige regelingen. 

Gemeentelijke maatregelen

Gemeente Smallingerland biedt naast de landelijke maatregelen extra ondersteuning. Hieronder vindt u de belangrijkste informatie.

•    Uitstel belastingen
Ondernemers en zzp'ers kunnen vragen om uitstel van betaling gemeentelijke belastingen en reclamebelasting tot 1 juli 2020. Wilt u in aanmerking komen voor uitstel van betaling dan kunt u het onderstaande formulier invullen.

Uitstel van betaling gemeentelijke belastingen aanvragen

•    Versneld betalen facturen
De gemeente versnelt de betalingstermijn van 30 dagen naar maximaal 14 dagen.

•    Ontheffingen
Ondernemers in het centrum kunnen een tijdelijke ontheffing 'gesloten gebied' krijgen voor bezorging.

•    Horeca- en coffeeshops
Alle eet- en drinkgelegenheden zijn dicht t/m 6 april. Bezorgen en afhalen blijft mogelijk. Coffeeshops kunnen open blijven voor bestellingen die afgehaald worden. 

•    Zorgaanbieders Wmo en re-integratie
Alle soorten van alternatieve ondersteuning bijv. beeldzorg, skype etc. worden vergoed tegen de huidige WMO-tarieven. Dit geldt voor alle Wmo-zorgpartners en re-integratiebedrijven. Over eventuele verdere noodmaatregelen volgt nog bericht.

•    Zorgaanbieders Jeugdwet of Beschermd Wonen
Kijk voor actuele informatie op de site van Sociaal Domein Fryslân

•    Subsidies
Alle structurele subsidies gaan door. Het voorschot kan worden versneld. We zijn soepel bij de beoordeling achteraf als een prestatie niet (volledig) gehaald kan worden als gevolg van de corona-crisis.

•    Opschorting huur
Ondernemers die een pand van ons huren kunnen uitstel krijgen voor de betaling van de huurpenningen tot 1 juli 2020.

•    Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo)
In Smallingerland voert het Bureau Zelfstandigen Fryslân deze regeling uit. Het is alvast mogelijk om een voorschot aan te vragen. Gebruik daarvoor het aanvraagformulier op bureauzelfstandigenfryslan.nl.

•    Leges evenementen
Er worden niet opnieuw leges in rekening gebracht bij evenementen die worden verplaatst naar uiterlijk 2021.

•    Bevoorrading supermarkten
Supermarkten mogen hun winkels 24 uur per dag bevoorraden.

•    Versnelling vergunningverlening, bouw- en infrastructuurwerkzaamheden
Wij versnellen onze vergunningverlening, gaan onverminderd door met onze gebiedsontwikkelingen en laten onze onderhoudswerkzaamheden en vervangingsinvesteringen (zo mogelijk versneld) doorgang vinden ter ondersteuning van de bouw en- infrasector.

Regelingen ondernemers

Noodpakket banen en economie