Groenere tuinen door het NK Tegelwippen! Het kampioenschap is gestart!

Gemeenten in het hele land strijden met elkaar voor de winst in het NK tegenwippen. Het doel is om zo veel mogelijk tegels te verwijderen en deze te vervangen door planten. Gemeente Heerenveen heeft Smallingerland uitgedaagd voor dit NK. Het is dus tijd om samen de tuin in te gaan en tegels op te breken in Smallingerland! 

Alle inwoners en scholen kunnen mee doen met dit NK. U kunt meehelpen door tegels op uw perceel in te ruilen voor (gevel)planten. De gemeente die in verhouding de meeste tegels wipt wint. De tegelwipactie Heerenveen -Smallingerland loopt van 1 tot 31 mei. Het NK-tegelwippen loopt door tot en met 30 september.

Aftrap en actieperiode

Op woensdagmiddag 21 april om 15.30 uur vindt de aftrap plaats van de tegelwipactie op het dorpsplein (voormalig schoolplein) aan de Master De Jongwei 19 in De Tike. Bij de aftrap zijn wethouder Maria le Roy, bewoners & kinderen, bestuursleden Dorpsbelang De Tike en een vertegenwoordiging van VSO Unyk aanwezig. 

Waarom doen we dit?

Groen zorgt voor een fijne leefomgeving voor mens, plant en dier. Het vermindert hitte en zorgt voor minder wateroverlast. Groene tuinen maken mensen gelukkiger en gezonder. Allemaal groene voordelen! Samen werken van grijs naar groen. 

Ga aan de slag!

Haal minstens 11 tegels (1 vierkante meter) uit je tuin en verdien daarmee een tegoedbon van € 10,-. Met de tegoedbon krijgt u € 10,- korting om te besteden aan een plantenpakket van € 20,- (of meer). Maak een foto van de door u gewipte tegels en plantgat en vul uw gegevens in.Dit formulier is niet te openen via Internet Explorer. Mocht u Internet Explorer gebruiken, probeer het dan te openen via bijvoorbeeld Google Chrome, Firefox of Safari.

Actievoorwaarden tegoedbon

In het plantenpakket zitten bloem- en besdragende vaste planten die bijdragen aan biodiversiteit. De tegoedbon geldt alléén voor de eerste 1000 tegelwippers en kan niet worden ingewisseld tegen contant geld. Na deze eerste 1000 tegelwippers sluit de actie. De tegoedbon moet in één keer in zijn geheel worden gebruikt en moet voor het einde van de tegelwipactietermijn worden ingewisseld.  

Site NK-tegelwippen

Meld voor het kampioenschap ook het aantal tegels op tegelwippen.nl. Hier wordt de stand van gemeente Heerenveen en van Smallingerland bijgehouden. 

Planttips en vrijgekomen tegels

Tegels en stenen liggen vaak in zand. Vervang het zand door zwarte grond of plantaarde. Uw stenen zijn niet nutteloos. U kunt een insectenmuurtje maken door te stapelen of ze gebruiken voor een border. Overtollige tegels en klinkers kunt u inleveren bij het Ecostation aan De Hemmen 99 in Drachten. Stapel je tegels daar op de aangewezen plek.