Gemeente wijst veiligheidsrisicogebied aan in centrum

De gemeente wijst vanaf dinsdag 1 september een veiligheidsrisicogebied aan in het centrum van Drachten. Dat is eerst voor een jaar. Het gebied: de Noorderbuurt, Houtlaan, Noorderdwarsvaart, Zuiderdwarsvaart, Berglaan, Museumplein en Zuiderbuurt. In datzelfde gebied geldt ook een messenverbod.

Aanwijsbesluit Veiligheidsrisicogebied

De burgemeester van Smallingerland is verantwoordelijk voor de portefeuille openbare orde en veiligheid en kan vanuit die rol een veiligheidsrisicogebied aanwijzen binnen zijn gemeente. Het afgelopen jaar zijn er verschillende incidenten geweest binnen dit gebied, waarmee de openbare orde in Drachten is verstoord.

Dit zorgt voor gevaarlijke situaties en heeft een negatief effect op het veiligheidsgevoel. De burgemeester besloot daarom een veiligheidsrisicogebied aan te wijzen. De officier van justitie kan met dit aanwijsbesluit de politie opdracht geven om hier preventief te fouilleren. Dat gebeurt alleen wanneer er een aanleiding voor is, bijvoorbeeld door een stijging van winkeldiefstallen of vechtincidenten.

Messenverbod

Daarnaast besloot de burgemeester om binnen datzelfde gebied een messenverbod op te leggen. Het verbod geldt dagelijks tussen 21.00 uur en 07.00 uur voor alle soorten messen of voorwerpen die als steekwapens gebruikt kunnen worden. En die niet onder de illegale wapens vallen. Stanleymessen, scheermessen, schroevendraaier, metalen nagelvijl en Zwitserse messen bijvoorbeeld.

Gemeentenieuws in uw mailbox ontvangen? Abonneer u op onze tweewekelijkse nieuwsbrief.